Acord pentru transportul energiei verzi, semnat la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele i-a primit la Cotroceni pe omologul din Azerbaidjani și pe premierii Georgiei și Ungariei, în prezența șefei Comisiei Europene, pentru semnarea acordului privind parteneriatul în domeniul transportului energiei verzi. 

Ceremonia de semnare a acordului pentru transportul energiei FOTO Administrația Prezidențială
Ceremonia de semnare a acordului pentru transportul energiei FOTO Administrația Prezidențială

La Cotroceni a început ceremonia pentru semnarea unui acord între Ungaria, România, Georgia și Azerbaidjan, privind transportul de energie verde din Azerbaidjan, printr-un cablu submarin prin Marea Neagră. 

La semnarea acordului participă șefii de stat din Azerbaidjanului și România, Ilham Aliyev și Klaus Iohannis, și premierii Georgiei și Ungariei, Irakli Garibashvili și Viktor Orbán.

La ceremonie a fost prezentă și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Șeful statului român, Klaus Iohannis, i-a transmis că prezența sa dă „speranța că de această dată eforturile de a apropia cele două țărmuri ale Mării Negre vor continua să fie tratate într-un mod care să ne apropie din ce in ce mai mult”. 

Premierul Nicolae Ciucă a susținut că „acest acord răspunde nevoii urgente de decarbonizare a sectorului energetic, sporind, în același timp, securitatea energetică”, arătând de asemenea importanța prezenței șefei Comisiei Europene.  

Viktor Orban: Această dezvoltare justifică intrarea României în Schengen

La rândul său, șefa Comisiei Europene, a subliniat că „Uniunea Europeană a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc”, arătând însă că acum este vorba despre „întemeierea viitorului nostru pe un concept de energie sigură şi curată”, iar „acest lucru este bun nu doar pentru planeta noastră, dar şi pentru economiile naţionale, pentru independenţa aprovizionării cu energie electrică”. 

Șeful Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, a subliniat în cadrul ceremoniei că „această dezvoltare justifică parteneriatul și intrarea României în Schengen”, decizie care ar trebui corectată. „România ar trebui sa intre în Schengen”, a transmis Viktor Orban. 

Șeful Guvernului maghiar a mai arătat că, în contextul actual, cu un război la graniță, „vremea când importam energie și materii prime din Rusia s-a terminat”. 

Transport de electricitate printr-o conductă submarină

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat, la începutul acestei luni, cu omologul său azer despre semnarea, la 17 decembrie, a Memorandumului privind crearea unui cablu submarin de transport al energiei electrice „verzi" între România, Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria.

În luna august și șeful diplomației maghiare anunța, după o întâlnire cu ministrul azer al Energiei, că Azerbaidjanul va produce mari cantități de electricitate verde, care va fi transportată printr-o conductă submarină mai întâi în Georgia și apoi în România, urmând ca Ungaria să se alăture proiectului pentru că este nevoie de cel puțin două state membre pentru a primi finanțare din partea UE.

La acea vreme șeful diplomației maghiare anunța, după o întâlnire cu ministrul azer al Energiei, că Azerbaidjanul va produce mari cantități de electricitate verde, care va fi transportată printr-o conductă submarină mai întâi în Georgia și apoi în România, urmând ca Ungaria să se alăture proiectului pentru că este nevoie de cel puțin două state membre pentru a primi finanțare din partea UE.

Profesorul Ionuț Purică, expert în energie, aexplicat că un astfel de cablu poate să aducă energie electrică suplimentară în sistemul românesc.„E vorba despre un cablu electric.(...) Probabil că se dorește instalarea lui. E vorba despre un cablu care ori vine pe teren prin Turcia și Grecia, mai departe în România, ori pur și simplu un cablu submarin de transfer de energie electrică.(...) Un cablu electric de genul acesta poate să aducă energie electrică suplimentară în sistemul românesc care, bineînteles, mai departe poate fi transportată și către Ungaria, în funcție de diversele acorduri. Deci cea mai bună metodă ar fi un cablu Constanța-Istanbul, Constanța-Bosfor, și de acolo linia electrică efectivă vine din Azerbaidjan, prin Turcia, și ajunge prin cablul acesta în România și apoi în Ungaria. Este foarte clar că un cablu Constanța-Bosfor, Constanța-Istanbul, poate să îmbunătățească transferul de energie atât dinspre Azerbaidjan, Turcia către noi și mai departe, cât și în sens invers dacă o să apară Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, de exemplu”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite