Exporturile de gaze naturale ale Azerbaidjanului spre Europa vor creşte în 2023

0
Publicat:

Azerbaidjan vrea să majoreze exporturile sale de gaze naturale spre Europa, în 2023, a afirmat preşedintele Ilham Aliyev, în condiţiile în care UE caută să înlocuiască livrările de energie din Rusia.

Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjan, a anunțat că va crește exporturile de gaze către Europa
Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjan, a anunțat că va crește exporturile de gaze către Europa

Conform agenţiei ruse de presă Interfax, Ilham Aliyev a declarat sâmbătă că exporturile de gaze ale Azerbaidjanului către Europa ar urma să crească anul viitor la "cel puţin" 11,6 miliarde metri cubi (bcm), de la un nivel estimat de 11,3 bcm anul acesta. În 2021, ţara a livrat Europei 8,2 bcm de combustibil, relatează Reuters.

Exporturile totale de gaze naturale ale Azerbaidjanului, inclusiv livrările către Turcia, ar urma să crească anul viitor la aproximativ 24 bcm, de la 19 bcm în 2021, a explicat Aliyev, citat de Interfax.

Joi, Gazprom a anunţat că exporturile sale către ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS) au scăzut cu 45,1%, la 97,8 bcm, în perioada 1 ianuarie - 15 decembrie, faţă de perioada similară din 2021.

Dacă Rusia nu va mai livra nici cantităţile reduse de gaze pe care le dă acum Europei, iar cererea de gaze în China se redresează după restricţii, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în 2023, susţine Agenţia Internaţională a Energiei. Conform datelor UE, consumul total de gaze al blocului comunitar s-a situat anul trecut la 412 bcm.

De asemenea, sâmbătă a fost semnat acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. Acordul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport. 

România, Azerbaidjan, Georgia și Ungaria au semnat la București, în prezența Ursulei von der Leyen, un acord pentru construirea unui cablu energetic submarin în Marea Neagră.

Cablul electric submarin de 1.000 MW va fi construit pe sub Marea Neagră, va pleca din Azerbaidjan, va trece prin Georgia și va ajunge în România,

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că acest cablu va fi conectat la un altul care va fi construit în zona Tuzla – Podișor și va urmări traseul pe care este contruit gazoductul BRUA până la granița cu Ungaria. „Țara noastră are în plan să operaționalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podișor, apoi pe culoarul gazoductului BRUA, pentru a asigura legătura de la Estul la Vestul României”, a declarat oficialul, după semnarea acordului privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi.

Gazoductul BRUA a fost construit pentru a aduce gazele din Marea Neagră sau din sudul continentului spre Vest, în Ungaria sau Austria. Conducta traversează judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite