Iohannis: Autoritățile au obligația de a valorifica la maxim oportunitățile pentru a spijini cercetarea

0
Publicat:

Președintele României a transmis un mesaj cu ocazia primei ediții a Galei Cercetării Românești, subliniind că autoritățile statului au obligația de a valorifica la maxim toate oportunitățile financiare pentru sprijinul cercetării.

Președintele a transmis un mesaj cu ocazia organizării evenimentului FOTO Arhivă
Președintele a transmis un mesaj cu ocazia organizării evenimentului FOTO Arhivă

Șeful statului „inițiativa Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării de a organiza o gală dedicată recunoașterii excelenței în cercetare și a palmaresului oamenilor de știință români, care își desfășoară activitatea fie în țară, fie în afara granițelor”, arătând că „cercetarea și inovarea din România au nevoie de promovare susținută și mai ales de o abordare coerentă și predictibilă în ceea ce privește finanțarea, astfel încât să putem vorbi despre o reală dezvoltare și încurajare a domeniului pe termen mediu și lung”.

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, „Cercetătorii, indiferent dacă se află la începutul carierei sau au deja o experiență bogată, trebuie să poată previziona ce apeluri de proiecte competitive sunt disponibile pentru a-și pune în practică ideile lor valoroase”. De asemenea, Klaus Iohannis a arătat că „în acest sens, autoritățile au obligația de a valorifica la maximum toate oportunitățile financiare pentru a sprijini cercetarea din România prin accesarea fondurilor nerambursabile disponibile atât prin programele operaționale, cât și prin Planul Național de Redresare și Reziliență”.

Președintele României a mai susținut că prin Proiectul „România Educată” se dorește creșterea interesului copiilor „pentru știință și creativitate, iar ulterior pentru o activitate susținută în cercetare”.

„Trăim vremuri în care foarte multe dintre descoperirile tehnologice devin rapid parte din viața noastră de zi cu zi, iar progresele în domenii majore, precum cel al sănătății ori al protecției mediului, aduc beneficii incontestabile pentru toți cetățenii. Cercetarea reprezintă, așadar, catalizatorul schimbării și este o sursă esențială de prosperitate. România educată, durabilă și competitivă este România care încurajează inovarea și care sprijină activitatea cercetătorilor săi și le recunoaște acestora meritele”, a mai transmis președintele.

Șeful statului a mai arătat că „istoria universală consemnează inovațiile cercetătorilor români, care nu de puține ori au contribuit decisiv la binele umanității. Ne mândrim cu realizările remarcabile ale unor personalități care au îmbunătățit, prin munca și descoperirile lor, viața de zi cu zi a oamenilor”. Președintele a subliniat totodată că „este însă responsabilitatea statului român să valorifice și să promoveze inventivitatea, stimulând și legătura dintre mediul de cercetare, mediul privat și autoritățile publice, în scopul progresului social”.

„Susținerea și încurajarea cercetării înseamnă o investiție directă în viitorul nostru, al tuturor. Cercetarea și inovarea sunt vitale pentru a facilita descoperirile care ne pot ajuta să răspundem eficient multiplelor provocări ale prezentului, dar mai ales să le anticipăm pe cele cu care ne vom confrunta de acum înainte”, a mai transmis președintele susținând că își dorește să vadă că evenimentul va deveni unul de tradiție. 

Potrivit șefului de stat, „această Gală este un foarte bun prilej de a omagia savanții români, munca și reușitele lor”, iar „recunoașterea meritelor excepționale din domeniul cercetării autohtone și a proiectelor cu mare valoare de aplicabilitate constituie încă o dovadă a importanței de care cercetarea și inovarea trebuie să se bucure în societatea noastră”.

„Le datorăm mult celor care, prin eforturi constante și muncă asiduă, excelează în zona de cercetare, iar realizările lor merită răsplătite”, a conchis președintele.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri