Ponta încurcă borcanele de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta, Băsescu şi Antonescu dau nas în nas la Bruxelles FOTO Mediafax
Ponta, Băsescu şi Antonescu dau nas în nas la Bruxelles FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta s-au aflat ieri, în acelaşi timp, la Bruxelles, dar pentru a participa la evenimente diferite. Primul a fost reprezentantul României la Consiliul European, iar celălalt a participat la reuniunea socialiştilor europeni.

Ponta a cerut, pe cale oficială, un mandat din partea preşedintelui pentru a fi el cel care să reprezinte România la Consiliul European, dar cererea sa a fost ignorată de Băsescu. „Am scris pe ea nu“, a spus Băsescu, înainte să urce în avion. 

Reuniunea informală a Consiliului European, care reuneşte toţi şefii de stat sau de guvern din UE, este prima analiză post-alegeri şi prima etapă dintr-o serie de negocieri care vizează preşedinţia Comisiei Europene. Având în vedere miza acestei reuniuni, Ponta a explicat că Guvernul este mai îndreptăţit să ia parte la discuţii care vizează preşedinţia Comisiei Europene şi împărţirea portofoliilor de comisari.

„Marţi este o primă reuniune a şefilor de guvern din Uniunea Europeana ca să discute pe cine propune Consiliul mai departe Parlamentului preşedinte al Comisiei, pe Jean Claude Juncker sau pe Martin Schulz. Conform regulamentului Uniunii Europene şi legii naţionale din Romania, şeful Guvernului este cel care propune şi preşedintele Comisiei, şi comisarul român. Marţi, Traian Băsescu va merge fără să aibă, practic, drept de vot. Deci Romania, din 28 de ţări, va fi cea care nu are drept de vot pentru că nu este şeful Guvernului“, a susţinut premierul Victor Ponta, sâmbată, într-o emisiune la Antena3.

Ce uită premierul

Premierul se află în eroare. El a omis un lucru atunci când a vorbit despre viitorul comisar propus de România. Guvernul poate propune un nume, aşa cum a spus premierul, însă acesta nu va fi votat în Consiliul European, ci direct de viitorul Parlament European.  La şedinţele Consiliului European participă şefii de state sau de guvern. În cazul nostru, participă Traian Băsescu, aşa cum a statuat Curtea Constituţională în vara lui 2012.

Victor Ponta a uitat să mai  precizeze un lucru important: reuniunea de la Bruxelles de ieri a fost una informală, de simple discuţii. Singurul lucru care se supune la vot este viitorul preşedinte al Comisiei Europene, dar, aşa cum a spus preşedintele, „acesta este un proces care va dura, probabil până către sfârşitul lunii iunie“.

În vară, noua propunere de preşedinte al Comisiei Europene va fi votată de Parlamentul European, iar dacă va trece de vot, îşi va prezenta noua echipă de comisari europeni, care, la rândul ei va fi supusă la vot. Acest ultim vot va avea loc în toamnă. Deocamdată, Parlamentul European l-a însărcinat ieri pe Jean Claude Junker, de la popularii europeni, să încerce formarea unei majorităţi, spre a deveni şeful Comisiei Europene, întrucât popularii au câştigat alegerile europene.

Pe lângă viitorul preşedinte al Comisiei, Consiliul European îşi mai votează propriul preşedinte, post deţinut acum de Herman van Rompuy, şi pe Înaltul reprezentant pentru politică externă şi de securitate al UE, portofoliu deţinut în prezent de britanica Catherine Ashton.

Crin, şi el la Bruxelles

Chiar dacă nu va participa la lucrările Consiliului, Victor Ponta a fost prezent ieri la Bruxelles, pentru întâlnirea cu socialiştii europeni. Înaintea fiecărui Consiliu, liderii partidelor europene se întrunesc în familiile politice din care fac parte şi stabilesc strategia pentru Consiliul European. În acelaşi timp, la Bruxelles se va afla şi Crin Antonescu, care va participa la reuniunea popularilor europeni, unde va discuta despre trecerea europarlamentarilor PNL în familia PPE.

Citeşte şi:

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite