Ponta: Partidul lui Băsescu a luat un scor mai mic decât Mircea Diaconu. S-a făcut dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a declarat luni seară, la România TV, că rezultatele de la alegerile europarlamentare au fost unele corecte. El a comentat inclusiv scorul obţinut de candidatul independent Mircea Diaconu, care a primit 6,95% din totalul voturilor valabil exprimate, şi a opinat că "s-a făcut dreptate".


Principalele declaraţii: 

Despre alegerile europarlamentare

Scorul partidului domnului Băsescu este mai mic decât cel al lui Mircea Diaconu. Asta înseamnă că s-a făcut dreptate. Am avut drept obiectiv 35%, am luat 38% în condiţiile în care cam 200.000 de buletine de vot au fost anulate. Acelea au avut două ştampile, pentru PSD şi Mircea Diaconu. În aceste condiţii am luat 38%. Avem 16 mandate de europarlamentari, deci e bine. 

Diferenţa e de la faptul că mulţi oameni au considerat că pot să voteze şi cu noi, şi cu Mircea Diaconu. Nu îmi pare rău. Noi, mai mult decât jumătate din toate mandatele, cât puteam să luăm? Doar nu era să le luăm pe toate!

Eu, când merg la Bruxelles, merg să discut lucruri privind partea de reprezentare a  noastră, a PSD, în PE. PSD are a patra delegaţie în cadrul Grupului Social-Democrat. Vom participa la ce înseamnă funcţiile de conducere. Merg ca preşedinte PSD şi premier, pentru că cele două mari partide europene, înainte de Consiliul European, au întâlnirea şefilor de guvern din statele membre şi, în acest moment, 11 sau 12 premieri sunt social-democraţi. 

În 2009 am luat 31%, venind după Opoziţie. 

Despre participarea la Consiliul European

Nu am primit răspuns de la Băsescu privind participarea la Consiliu. Este vorba de faptul că se va decide cine va fi preşedintele Comisiei Europene. Nici Juncker şi nici Schulz nu au numărul de voturi. 

România va avea un comisar european cu un portofoliu. E important dacă România poate păstra agricultura, de exemplu, sau dacă nu poate păstra agricultura, să obţinem un alt portofoliu relevant pentru România. Mâine de-abia e primul contact. Am o strategie, dar nu o dezvălui public. 

E o decizie din 2012 că domnul preşedinte merge şi, dacă vrea, mă lasă pe mine. Nu pot încălca decizia CCR. 

Despre candidatura lui Mircea Diaconu:

 Dacă nu era candidatura lui Diaconu, poate luam mai multe procente. Noi întotdeauna am avut un vot anti-sistem. Atât timp cât acest vot anti-sistem se ducea la Vadim Tudor sau la Diaconescu, era rău. Când votul s-a dus la Sorin Oprescu, a fost un lucru bun. 

Despre situaţia din PNL: 

Crin are în program că nu colaborează cu Traian Băsescu. Au mari dificultăţi să colaboreze între ei. Eu, la moţiunea de cenzură, pseudomoţiunea, probabil că vreunul dintre consilierii domnului Antonescu - îi cam ştiu, că au fost la PSD - l-au sfătuit să facă moţiune în timpul campaniei. Nu a mers. Am pus moţiunea azi. Moţiunea zici că e un transcript de la emisiunea lui Băsescu la Turcescu: baronii, plagiatul. Mă şi gândeam că plagiatul nu l-am comis acum o lună. Cu domnul Duicu era lângă mine Crin. 

Răducu FIlipescu de la PNL e mai baron decât toţi baronii. Noi în Călăraşi nu avem niciun baron. 

În Ilfov au câştigat cu Petrache. Probabil domnul Antonescu va lupta şi cu Petrache. Antonescu a abandonat azi principiile liberalismului şi a trecut la PPE. În istoria partidelor politice din UE nu există decât două cazuri, două, nu mai multe, de partide care peste noapte au trecut de la o familie politică la  alta.

La următoarea reuniune a PPE va fi cea a conducerii, la care merg Băsescu şi Kelemen, după care merg într-o sală mare în care va fi şi Crin Antonescu. Să te pui în situaţia în care Băsescu şi Kelemen sunt la masa de decizie şi tu stai şi aştepţi afară, e jenant. 

Despre ruperea USL: 

Timp de doi, trei ani, ce am stabilit împreună - şi am stabilit lucruri grele, chiar şi desemnarea lui Crin ca interimar, de fiecare dată am ţinut frontul. Pe la sfârşitul lui 2013, de fiecare dată am fost lăsat în off-side. Ne-am înţeles clar cu proiectul Roşia Montană, după care oamenii au ieşit în stradă şi am încasat-o doar eu. Crin s-a adăugat celor care dădeau în mine. A salvat Roşia Montană, probabil, trădându-mă pe mine. După aceea a fost chestia cu ASF. A insistat mult ca omul domnului Adamescu să fie acolo, dar nu am fost de acord. A fost chestiunea stabilită între 12 oameni, cu legea amnistiei. 

Am fost 12 oameni la discuţia aceea. O parte din liberali au fost daţi afară, ar putea confirma. 

Am spus că e în regulă, înţeleg că am fost lăsat în off-side. Crin să fie imaculat când mergem cu el la prezidenţiale. Mi-a fost clar că decizia ruperii USL era luată mai demult. 

Despre demisia lui Klaus Iohannis din conducerea PNL: 

Iohannis a pierdut, categoric, şi în oraş chiar, nu doar în judeţ. Pe oraş am câştigat la patru-cinci procente. Pentru Iohannis, rezultatul de la Sibiu e foarte important, l-a afectat acest lucru. 

Despre alegerile prezidenţiale: 

Aştept Congresul PNL. La Congresul PNL sunt două opţiuni: pro-Băsescu şi cea anti-Băsescu, reprezentată de Tăriceanu, poate. 

Eu am mai participat la congrese în care oamenii nu erau lăsaţi să intre în sală şi au intrat şi au câştigat. E posibil ca Tăriceanu să fie candidat comun PNL-PSD. 

72% din votanţii PNL au o părere bună şi foarte bună despre mine. Contează. În schimb, 90% din votanţii PDL au o părere foarte proastă despre domnul Antonescu. Alegătorii sunt un pic mai serioşi decât liderii. Eu nu iau voturi de la PDL, dar nu ia nici Crin Antonescu. Le ia, poate, candidatul lor. Poate domnul Predoiu. 

Ungureanu este mult ca încredere peste Crin Antonescu. Între încredere, însă, şi intenţie de vot este o altă discuţie. 

Despre relaţia cu Traian Băsescu: 

L-am păcălit puţin. L-am enervat, l-am ţinut ocupat. De multe ori eram cu miniştrii, în fiecare zi eram în alt judeţ. În timp ce Băsescu mă certa de la Cotroceni, eram în fabrici, în spitale. Mi s-a părut puţin credibil că ne aflăm exact ca în situaţia dinainte de 2012. Înainte, Băsescu în fiecare zi ieşea şi mă bălăcărea, iar noi umblam prin ţară. Rezultatul a fost că l-am zdrobit la vot. Aşa e şi acum. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite