Ponta îl avertizează pe directorul MŢR: Voi urmări foarte atent cum sunt cheltuiţi 6 milioane de euro la MŢR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ponta a declarat luni că va urmări cu foarte mare atenţie modul în care vor fi cheltuiţi anul viitor 6 milioane de euro de către Muzeul Ţăranului Român, susţinând că scandalul comasării a pornit de la aceste fonduri.

„Acel director de muzeu (n.r. Virgil Niţulescu) are o problemă că vrea să cheltuie 6 milioane de euro. E în regulă. Să-i cheltuie! Dacă îi cheltuie legal, nu-l deranjează nimeni. O să urmăresc cu foarte mare atenţie modul în care - că totul de fapt e de la cele 6 milioane de euro care trebuie cheltuite anul viitor pentru MŢR - şi o să urmăresc cu foarte mare atenţie ca această miză financiară să fie corectă şi transparentă“, a declarat Ponta, după şedinţa de Guvern.

Întrebat dacă Guvernul intenţionează să comaseze Muzeul Ţăranului Român cu Muzeul Satului, Ponta a răspuns: „N-a vrut nimeni niciodată să comaseze niciun muzeu“.

Referitor la declaraţia sa de la Palatul Cotroceni, din momentul învestiturii lui Gigel Ştirbu în funcţia de ministru al Cultuii, când a spus să comaseze cele două muzee, premierul a explicat:  „A fost un răspuns la domnul preşedinte Băsescu care chiar habar n-avea despre ce era vorba, i-am şi spus a doua zi despre faptul că Muzeul Antipa care e cel mai de succes muzeu, fiind bine manageriat în acest moment, spre deosebire de altele, are nevoie la un moment dat de o extindere. Nu se poate extinde în piaţă şi nici în clădirile private. Dacă s-a politizat această discuţie, nu mai doresc să abordez subiectul“, a mai spus Ponta.

„Comasaţi-le“

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut noului ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, să nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român. Înainte de a da mâna cu noul ministru, preşedintele i-a spus acestuia să nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român. „Comasaţi-le!“,a replicat Victor Ponta către noul ministru al Culturii.

În cadrul unei conferinţe de presă, Virgil Niţulescu, directorul MŢR,  a spus că proiectul de Hotărâre de Guvern privitor la comasarea Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului şi la trecerea Muzeului Antipa în subordinea Ministerului Mediului a fost deocamdată suspendat.

„Nu în ultimul rând, şi o fac fără niciun fel de ironie, trebuie să mulţumesc domnului prim-ministru pentru că a înţeles să facă un pas înapoi şi să renunţe, aşa cum a spus dumnealui, pentru moment, la acest proiect de hotărâre de guvern“, a declarat Virgil Niţulescu.

Totodată, Virgil Niţulescu şi-a exprimat speranţa că decizia premierului Victor Ponta va fi una definitivă, în caz contrar, directorul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti susţinând că este pregătit să treacă la proteste de stradă.

„Eu sper că acest «pentru moment» va fi pentru totdeauna pentru că, o spun cu toată răspunderea, suntem hotărâţi ca, în cazul în care se reia acest proiect de hotărâre a guvernului, să trecem la proteste de stradă şi, în orice caz, să dăm de lucru prietenilor noştri din subordinea domnului general de brigadă Mircea Olaru, de la jandarmerie (...)“, a afirmat Virgil Niţulescu.

Mai multe despre comasarea muzeelor:

Guvernul ucide prin comasare trei muzee faimoase

Antropologul Vintilă Mihăilescu, despre comasarea MŢR cu Muzeul Satului: „Este un atentat la identitatea naţională“

Andrei Pleşu: Dna. Plumb şi dl. Ponta au insomnii cu privire la MŢR. Le sugerez să comasăm Camera Deputaţilor cu Senatul

Haşotti: Dacă Ponta desfiinţează MŢR, ar fi la fel ca dărâmarea bisericilor de către Ceauşescu

Noul ministru al Culturii, despre comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului: „Nu sunt de acord cu această iniţiativă”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite