Primarii se revoltă față de ultimele măsuri ale Guvernului. Cum văd amânarea plății pensiilor speciale
0Reprezentanții primarilor de comune și orașe sunt nemulțumiți de prevederile din ordonanța „trenuleț”, care prevede creșterea lefurilor cu 5%, dar și amânarea pentru a cincea oară a intrării în plată a pensiilor.

Cel mai vehement a fost Emil Drăghici, președinte al Asociației Comunelor din România, cel care reprezintă edilii a aproximativ 2.700 de unități administrativ-teritoriale, adică 83% din localitățile de la noi din țară.
În primul rând, este nemulțumirea față de procentul de 5% dat pentru creșterea salariilor aleșilor locali. „Este un procent care nu a fost discutat cu structurile asociative. Drept urmare, nu avem cum să înghițim acest 5% care înseamnă o rămânere mult în urmă față de creșterile pensiilor”, a precizat Drăghici, primar independent la al optulea mandat în comuna Vulcan (județul Dâmbovița). Întrebat dacă a fost vreun dialog sau consultare, fie și la telefon cu reprezentanții Guvernului, Drăghici a subliniat: „Nimic! Noi nu am avut nicio consultare cu cei de la Guvern”.
În schimb, în cazul orașelor au fost unele discuții cu reprezentanții, dar ignorate de Guvern. „Noi am cerut creșterea salariilor cu rata inflației, adică 13,8%”, a precizat Adrian Teban, președintele Asociației Orașelor din România (319 la număr), primar al localității Cugir, din partea PNL. Chestionat care a fost dialogul cu Guvernul, Teban a punctat: „A fost o întâlnire săptămâna trecută cu ministrul Finanțelor, în care dânsul ne-a prezentat oarecum proiectul de buget, iar noi ne-am spus doleanțele. Principala noastră nemulțumire este suma insuficientă pentru echilibrarea bugetelor locale. Sunt orașe mici cu proiecte nefinalizate, corecții, iar multe ar trebui să fie susținute din bugetele locale. Însă unele primării nu au această capacitate. Din acest motiv am cerut creșterea acestei sume”, a completat edilul.
În așteptarea unei decizii CCR privind pensiile speciale
Chestionat cum vede amânarea plății indemnizațiilor pentru limită de vârstă (pensiile speciale) ale aleșilor locali, Drăghici a anunțat că sunt pe cale să ajungă cu problema la CCR. „Nu mă miră deloc. Aceste ordonanțe trenuleț noi deja le-am atacat în instanță. Trei din ele. Avem deja decizie la șase Curți de Apel, că ele vor merge la CCR (n.r. - ca excepție de neconstituționalitate, ca să vadă dacă prevederile diferitelor guverne respectă sau nu Constituția). Suntem într-o zonă în care Guvernul desconsideră total autoritățile”, a afirmat acesta.
Nici la nivelul orașelor situația nu este bine percepută. „Aici sunt primari care au ieșit la pensie și au venituri destul de mici. Era normal să se rezolve și această chestiune. Dar trebuie să ținem cont și de constrângerile bugetare, iar aici Guvernul știe mai bine”, a punctat Adrian Teban.
Nu în ultimul rând, reprezentanții aleșilor așteaptă să vadă dacă într-adevăr Guvernul va trimite în teritoriu sumele solicitate pentru investiții, cum sunt cele din programul „Anghel Saligny”, unde pe hârtie sunt promiși 5,7 miliarde, însă de obicei plățile sunt întârziate.