PNL vine cu propuneri de lege pentru traficanții de droguri și reinserția socială a consumatorilor

0
Publicat:

Ministrul Justiției propune înființarea unui registru al traficanților de droguri, pe modelul registrului agresorilor sexuali. Alina Gorghiu susține că prin acest registru va reprezenta un mijloc de cunoaștere, identificare și supraveghere a persoanelor care au comis o astfel de infracțiune.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției FOTO: Facebook
Alina Gorghiu, ministrul Justiției FOTO: Facebook

„Propunerea pe care le am făcut-o colegilor mei e o temă de dezbatere şi aş vrea să discutăm cu toţi colegii din Parlament, şi le-am propus o colegilor mei pentru că la nivel de guvern procedura ar dura mai mult, este cea legată de o măsură concretă legată de Registrul traficanţilor. Este după modelul Registrului agresorilor sexuali. Acest registru va reprezenta un mijloc de cunoaştere, de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni în sfera traficului ilicit de droguri. Adică am putea să ştim localitatea, deplasarea, modalitatea în care trafichează acele droguri, mijlocul folosit", a afirmat Gorghiu, după şedinţa grupurilor parlamentare liberale, potrivit Agerpres.

Alina Gorghiu a subliniat că aceste date pot fi transmite tuturor agențiilor de poliție, dar și altor organizații care aplică legea competentă.

„În opinia noastră, reprezintă o soluţie în vederea asigurării prevenţiei recidivei. Şi vă dau argumentul pentru care gândim acest registru al traficanţilor: în sistemul penitenciar din România din 23.000 de deţinuţi aproape 1.100, mai exact 1.087 de persoane, execută pedepse privative de libertate pentru comiterea unor infracţiuni din sfera traficului de droguri. Din ele, 709 sunt recidiviste sau cunoscute cu antecedente penale, mai exact un procent de 65,22%, foarte sus. Asta înseamnă un potenţial criminogen crescut, un grad ridicat de repetabilitate pe care îl comportă aceste persoane care comit infracţiunea de trafic", a adăugat ministrul Justiției.

Ministrul a punctat că a trimis propunerea parlamentarilor PNL, precizând că este deschisă și la opinia altor parlamentari și reprezentanți ai societății civile: „Este una dintre propuneri cu care PNL va veni în perioada imediat următoare”.

PNL cere comunități terapeutice

Lucian Bode a anunțat că PNL solicită crearea de urgență a unor comunități terapeutice în scopul reinserției sociale a consumatorilor de droguri. 

„Solicităm crearea de urgenţă a unor comunităţi terapeutice cu scopul reinserţiei sociale a consumatorului de droguri. Pentru asta este nevoie de finanţare. Soluţia este la îndemâna noastră, la îndemâna Guvernului. Asigurarea surselor de finanţare, atât din fonduri europene nerambursabile şi PNRR, poate reprezenta o soluţie şi programe guvernamentale, unde eligibile vor fi ONG-urile, vor fi unităţile medicale, vor fi centrele de îngrijiri", a afirmat Lucian Bode, potrivit Agerpres.

Secretarul general al PNL a menționat că prima propunere este înființarea a opt centre regionale în acest sens.

„S-a desprins o primă concluzie câte astfel de centre ar fi nevoie, sigur, nevoia este una foarte, foarte mare. Prima noastră propunere este să înfiinţăm opt centre regionale, opt astfel de centre regionale pentru care să asigurăm finanţarea din fonduri europene, respectiv din fonduri guvernamentale", a precizat liberalul.

De asemenea, liberalul Florin Roman a anunțat că partidul va propune, la întâlnirea de săptămâna viitoare cu ministrul Educației,o soluţie de combatere a consumului de droguri în rândul elevilor în sensul ca profesorii să poată preda şi explica copiilor riscul consumului de substanţe interzise.

„De la 12 ani avem o un număr impresionant de consumatori de droguri şi de substanţe psihotrope. Noi considerăm că, astfel, găsim şi resursa umană necesară, dar şi faptul că elevii, în general, îşi ascultă dascălii, sunt oamenii cei mai apropiaţi de ei şi au comunicarea cea mai directă pe un subiect de discutat cu copiii", a explicat Florin Roman.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite