PNL dă înapoi. Retrage proiectul prin care era ridicat pragul electoral la parlamentare

0
Publicat:

Nicolae Ciucă a anunțat că PNL va retrage proiectul depus în Parlament prin care se prevedea ridicarea pragului electoral pentru alegerile parlamentare la 7%. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Biroului Executiv al PNL.

PNL retrage proiectul privind ridicarea pragului electoral la parlamentare FOTO: Inquam Photos
PNL retrage proiectul privind ridicarea pragului electoral la parlamentare FOTO: Inquam Photos

„Am avut ședința de Birou Executiv în care am discutat și am supus votului respingerea proiectului de lege inițiat de o parte de 15 parlamentari PNL pentru ridicarea pragului parlamentar. A fost o respingere aproape unanimă, o singură abținere. Altfel, și din dezbatere a reieșit foarte clar poziția PNL pentru a menține procesul de consolidare a democrației în România prin susținerea unei reprezentativități cât mai mari la nivelul instituției parlamentare. De asemenea, a fost aprobată recomandarea retragerii acestui proiect”, a anunțat președintele PNL.

Un număr de 15 deputați PNL și un deputat PSD au depus în Parlament un proiect de lege pentru ridicarea pragului electoral de la 5% la 7% pentru alegerile parlamentare. Propunerea desființa și pragul alternativ, care permitea intrarea în Parlament a celor care nu strângeau 5% la nivel național, dar obțineau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale.

Având în vedere faptul că, în anul 2024, vor avea loc alegeri pentru Camera Deputaților și Senat și că, în actualul context internațional, România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral”, motivează inițiatorii proiectului de lege, care amintesc faptul că în ultimele două legislaturi au fost șapte guverne. 

Inițiatorii arată că durata medie a unui guvern, în perioada 2016-2024, a fost de aproximativ un an de zile și precizează că acest fapt a adus consecințe asupra stabilității economice.

„Această instabilitate politică și guvernamentală a avut consecințe și asupra stabilității economice, asupra viziunii privind implementarea politicilor cu finanțare externă nerambursabilă, precum și asupra relațiilor politice și economice externe”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Printre semnatarii proiectului de lege se numără vicepreședinții PNL Adrian Cozma,  Stângă George Cătălin, Popescu Pavel și Alexandru Muraru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite