Val de proiecte pentru modificarea legislației electorale: aviz de la psihiatru pentru candidați și prevedere anti-UDMR, printre schimbări

0
Publicat:

La final de sesiune parlamentară, mai mulți aleși au venit cu inițiative pentru modificarea legislației electorale, atât pentru alegerile parlamentare, cât și pentru regulile legate de alegerile parțiale.

Schimbările vizează parlamentarele și parțialele FOTO Arhivă
Schimbările vizează parlamentarele și parțialele FOTO Arhivă

15 deputați de la PNL și unul de la PSD au depus în Parlament un proiect de lege pentru ridicarea pragului electoral de la 5% la 7% pentru alegerile legislative. Practic, prin noua prevedere, care impune doar un articol de lege, nu e ridicat doar acest prag, ci desființat și pragul alternativ, care permitea intrarea în Parlament a celor care nu strângeau 5% la nivel național, dar obțineau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale. Potrivit informațiilor „Adevărul” , pragul alternativ era o prevedere croită pentru UDMR în 2015, pentru a fi asigurată intrarea în Parlament.

Având în vedere faptul că, în anul 2024, vor avea loc alegeri pentru Camera Deputaților și Senat și că, în actualul context internațional, România are nevoie de stabilitate politică și economică pentru următorul ciclu electoral”, motivează inițiatorii proiectului de lege, care amintesc faptul că în ultimele două legislaturi au fost șapte guverne. Ceea ce nu au spus inițiatorii e că schimbările a trei dintre acestea au fost cauzate de problemele interne (Cabinetele Grindeanu, Tudose și Orban).

Radu Cristescu, deputatul PSD care a semnat proiectul, a recunoscut cu subiect și predicat scopul ei:  „Ce am făgăduit acum o săptămînă a devenit realitate: ieri, împreună cu mai mulți colegi parlamentari liberali, în frunte cu Adrian Cozma, am introdus în Camera Deputaților un proiect de lege prin care facilitatea oferită abuziv unei grupări politice, acum aproape un deceniu, privind accesul în parlament prin obținerea a minim 20% din voturi în minim 4 județe să fie eliminată. Și să nu ne ascundem după degete: despre UDMR e vorba, căci ea e gruparea pentru care s-a născocit această aberație electorală, care, în numele ocrotirii – firești – a drepturilor unei minorități, a transformat struțo-cămila maghiară în arbitrul mai tuturor guvernărilor. Prezenți mereu la profituri, dar niciodată la deconturi politice. În calitate de ardelean și de deputat de Satu Mare cunosc profund relația dintre minoritari și majoritari în Transilvania și pot spune cu fermitate: e obligatoriu să eliminăm privilegiile UDMR și să oferim șanse egale, oneste, tuturor”.  

Cu candidații la psihiatru

Un alt proiect, dar de data aceasta inițiat de REPER (formațiune cu disidenți ai USR), cere evaluarea psihiatrică a candidaţilor la alegerile parlamentare. Mai precis, vor trebui să prezinte certificate medico-legale psihiatrice.

„Am inițiat (...) o lege prin care vor putea fi aleși membri ai Parlamentului doar cei pentru care un medic garantează anterior că sunt în deplinătatea capacităților mintale. Știu că sună drastic și că poate sugera limitări ale dreptului de a candida, dar acest mandat, care se va termina la anul, este marcat de comportamentul irațional al unor parlamentari aleși pe lista AUR, în frunte cu Diana Șoșoacă și George Simion”, a precizat deputatul Andrei Lupu, principalul inițiator al proiectului de lege. Astfel, nu ar fi permisă acceptarea în Parlament a unei persoane care suferă de „o tulburare psihică gravă și a cărei judecată e afectată grav”. Prin urmare, aceștia vor fi puși pe aceeași treaptă cu „debilii sau alienații mintali”, aflați sub interdicție, dacă legea va trece.

Urgentarea alegerilor parțiale

Un alt proiect, depus de parlamentari ai USR, se referă la alegerile locale parțiale, care să se desfășoare mai ușor, în condițiile în care acum Guvernul evită să organizeze un asemenea scrutin, deși sunt localități fără primar de doi ani, numărul unităților administrativ-teritoriale fără edil ajungând la 60. Guvernul ar trebui să adopte o hotărâre privind organizarea de alegeri la 30 de zile de la vacantarea funcției de primar sau șef de CJ. Iar în cazul în care se ajunge în instanță și e o decizie favorabilă pro-alegeri, Guvernul trebuie să emită HG-ul în cel mult 15 zile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite