Pensiile cresc în 2024, dar încă nu e găsită sursa pentru măriri. Ciolacu: „Vom găsi toată suma când vom veni cu legea bugetului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României, Marcel Ciolacu, a garantat, luni seară, că statul are banii necesari pentru două creșteri în 2024, cu toată că tot șeful Executivului a punctat faptul că explicațiile privind toată suma vor fi în legea bugetului de stat.

Premierul Marcel Ciolacu e mulțumit de noua lege a pensiilor FOTO Inquam Photos
Premierul Marcel Ciolacu e mulțumit de noua lege a pensiilor FOTO Inquam Photos

Anul viitor va fi o creștere a PIB-ului și nu există această problemă. Am spus clar că există 2 creșteri: 13,8% pentru toată lumea. Șiți că la pensiile speciale, de fapt, nu cresc, pentru că se merge doar pe contribuție și din partea specială va scădea în oglindă suma. Deci e o lege corectă, predictibilă, sustenabilă”, a declarat Marcel Ciolacu, fiind întrebat dacă exista riscul să ajungem la plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii odată cu creșterea de la 1 ianuarie 2024, de 13,8%. 

În schimb, chestionat dacă există în acest moment resursele necesare pentru două măriri, premierul a spus inițial că ar fi, pentru ca apoi să nuanțeze.

Există. Sunt 4,8 milioane de pensionari în România. 80% au sub 3.000 de lei. 60% au sub 2.000 de lei. Dacă dumneavoastră credeți că trebuie să creăm o problemă pentru oameni care trăiesc cu o sumă de 2.000 de lei, eu vă spun că e o temă falsă. Statul român trebuie să asigure această resursă. Sunt ferm convins că vom găsi toată suma când vom veni cu legea bugetului”, a completat liderul de la Palatul Victoria. De altfel, acesta a afirmat că atât Comisia Europeană, cât și Banca Mondială au fost de acord cu proiectul de lege în varianta actuală.

Cresc sau nu contribuțiile sociale?

Președintele PSD a fost întrebat și de posibilitatea să crească de la anul contribuțiile sociale, lucru negat de premier. „Eu îmi doresc ca anul viitor, în funcție și de măsurile fiscale luate, și vedem și în funcție de combaterea evaziunii. Încercăm anul viitor să începem să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie. Aceasta e mare provocare”, a afirmat Ciolacu.

Am promis foarte clar că nu vom veni cu impozite noi”, a mai punctat șeful Guvernului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite