Rafila: Bugetul CNAS va fi suplimentat repetat. Declaraţiile referitoare la un buget de 300 de lei la un spital, „exagerate”

0
Publicat:

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că bugetul CNAS urmează să fie suplimentat în mod repetat, astfel încât până la sfârşitul anului să fie asigurată finanţarea necesară serviciilor medicale.

Rafila a dat asigurări că nu se va ajunge la imposibilitatea plății serviciilor FOTO Inquam Photos
Rafila a dat asigurări că nu se va ajunge la imposibilitatea plății serviciilor FOTO Inquam Photos

Alezandru Rafila, ministrul Sănătății, a arătat că bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat cu 1,7 miliarde de lei, deşi CNAS solicitase 4,2 miliarde, deoarece acestea au fost disponibilităţile existente la bugetul de stat la momentul respectiv.„Din discuţiile pe care le-am avut eu la nivelul Guvernului - am discutat şi cu preşedintele CNAS, dr. Baciu, înţeleg că aceste suplimentări vor fi secvenţiale, repetate, încât până la sfârşitul anului să asigure finanţarea integrală a serviciilor, atât în spitale, cât şi pentru medicamente compensate şi gratuite şi pentru programe de sănătate. Sigur că poţi adopta decizii de suplimentare a bugetului din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului sau din alte surse, în mod repetat; chiar dacă aceste suplimentări sunt mai dese şi rezultatul final este acelaşi din punct de vedere al acoperirii sumelor necesare, atunci cred că lucrurile vor intra pe un făgaş normal”, a spus ministrul Rafila, potrivit Agerpres.

Rafila a mai precizat că virarea unei sume de 300 de lei pentru un spital nu înseamnă că suma respectivă reprezintă bugetul unităţii medicale.

„În primul rând, este o exagerare legată de un buget de 300 de lei care revine unui spital. Dacă a fost virată o sumă de 300 de lei, nu înseamnă că acela este bugetul spitalului. Este un lucru care nu cred că este serios şi mă mir că domnul doctor Imbri (Emilian Imbri, n.r.), care, din câte înţeleg, e consilier pe la Ministerul Educaţiei, poate să spună aşa ceva”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Rafila a mai precizat că CNAS finanţează spitalele în baza contractelor încheiate, iar alocarea de 1,7 miliarde de lei va ajunge în aceste zile la unităţile medicale, dând asigurări că rectificările bugetare vor continua, în aşa fel încât „să nu se ajungă la imposibilitatea acordării” serviciilor medicale.

Ministrul a admis totodată că în ultima perioadă au crescut foarte mult costurile legate de materiale medicale, medicamente şi utilităţi.

„Trebuie să înţelegem că, şi dacă spitalele îşi fac indicatorii, adică fac toate consultaţiile pe care le au contractate, sumele pe care le obţin nu sunt suficiente. Încercăm să venim cu o propunere concretă, încât împreună cu CNAS să oferim câteva soluţii pe care să le implementăm în perioada următoare, pe de o parte. Iar pe de altă parte, modul de finanţare a serviciilor medicale de anul viitor să se schimbe şi să reflecte realitatea. Pentru că dacă eu obţin venituri de 100 de lei, iar cheltuielile mele, ca să obţin acele venituri, sunt de 120 de lei, e clar că nu există sustenabilitate financiară. Această diferenţă trebuie acoperită prin schimbarea modului de finanţare a spitalelor. Probabil că serviciile medicale care timp de opt ani nu au mai fost mai fost modificate din punct de vedere al valorii - abia anul acesta au modificate cu 13,2%, rata inflaţiei - trebuie reevaluate şi lucrul acesta necesită un interval de timp”, a mai completat Rafila.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite