Parlamentul a adoptat legea care interzice vânzarea țigărilor electronice către minori

0
Publicat:

Camera Deputaților a adoptat decizional proiectul de lege care interzice comercializarea țigărilor electronice către minori.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Deputații au adoptat proiectul de lege cu 242 de voturi „pentru”. Un singur deputat a fost contra adoptării.

Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. 

Alfred Simonis, inițiatorul legii, a subliniat anterior că asemenea legii care prevăd interzicerea vânzării sau oferirii de băuturi energizante către minori, votată săptămâna trecută, și noua inițiativă privind interzicerea țigărilor electronice, prevăd sancțiuni drastice.  

Noile modificări ale legii nr. 201/2016 vizează stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produseior conexe. De asemenea, grupul de inițiativă mai propune modificarea legii 349/2002, privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

În vederea reducerii expunerii copiilor și tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate și interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru: țigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru țigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului”, potrivit cadrului normativ care va fi dezbătut mâine în Senat.

La legea nr.201.2016 vor fi introduse următoarele modificări:

1. La articolul 2 dupa litera „p)” se introduce o noua litera, litera „p^)”, cu urmatorul cuprins: „p^) dispozitiv electronic pentru incalzirea tutunului - dispozitiv utilizat in cazul produselor din tutun incalzit care nu implica combustie;”

2. La articolul 2, dupa litera „ss)” se intoduce o nouă literă, litera „tt)”, cu următorul cuprins:„tt) țigareta electronică - înseamnă un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conțin sau nu conțin nicotină, prin intermediul unui muștiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuș, un rezervor și dispozitivul fără cartuș sau rezervor. Țigaretele electronice pot fi de unică folosință sau pot fi reumplute prin intermediul unui flacon de reumplere sau rezervor sau pot fi reîncărcate cu cartușe de unică folosință”.

„Se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului tinerilor cu vârsta sub 18 ani”, prevede inițiativa privind modificarea legii nr.349/2002

Totodată instituțiile de învățământ vor trebui să introducă regulamente și măsuri aplicate elevilor care nu vor respecta prevederile privind vânzarea, deținerea și utilizarea tuturor produselor care conțin tutun.

Ministerul Educaţiei va stabili sancțiunile aplicabile prin Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar, sancţiunile aplicabile elevilor

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite