Parlamentul declară război viciilor care afectează minorii

0
Publicat:

Coaliția PSD-PNL este la un pas să treacă de Parlament două proiecte de lege prin care ar urma să fie interzisă vânzarea de băuturi energizante, dar și de țigări, inclusiv electronice, fiind mărite de zeci de ori și amenzile.

Camera Deputaților este for decizional în cazul ambelor proiecte de lege FOTo Shutterstock
Camera Deputaților este for decizional în cazul ambelor proiecte de lege FOTo Shutterstock

Plenul Camerei Deputaților a dezbătut luni, o inițiativa lui Alfred Simonis (președinte interimar al Camerei) și a liderului de grup al PSD, Ciprian Constantin,  privind interzicerea vânzării de energizante pentru minori. Săptămâna trecută în comisia de specialitate a fost dar raportul de admitere, iar inițiativa e deja adoptată de Senat. Votul final ar urma să fie marți, de la 11.30

Vânzarea către minori a energizantelor nu va putea fi făcute nici fizic, în magazine, nici la automate. Un aspect relevant e că vor crește foarte mult amenzile pentru servirea de alcool minorilor, dar și pentru servirea de energizante. La alcool, unde reglementarea era între 100 și 500 de lei, în ceea ce privește amenzile, prin moile modificări amenzile vor fi între 5.000 de lei și 20.000 de lei. Practic, poate crește de până la 40 de ori cuantumul amenzii.

Dacă vânzarea de energizante sau alcool e în unități de învățământ, sociale sau de sănătate, amenzile sunt între 10.000 de lei și 30.000 de lei, nu între 1.000 și 3.000 de lei. Pentru susținerea acestui demers a fost consens la nivelul Parlamentului, fiind toate partidele de acord.

Și fără țigări electronice pentru minori

De asemenea, tot luni, după plenul Camerei Deputaților va fi o ședință a Comisiei de sănătate pentru a da raport pe proiectul Coaliției privind interzicerea vânzării de „dispozitive electronice de încălzit tutunul” și „țigaretelor electronice”. Este a doua comisie raportoare, iar ultima va fi Comisia juridică, marți dimineață. 

Vânzarea nu va putea avea loc nici la magazine, dar nici la automate. Inclusiv la vânzările prin curierat trebui să fie marcat cu un mesaj „Atenție! Acest pachet conține produse din tutun și/sau produse care conțin nicotină”.

Amenzile pentru persoanele juridice vor fi de 10.000 de lei prima dată și sancțiunea complementară de suspendare  a activității pentru 30 de zile la prima abatere. A doua oară e amendă de 20.000 de lei și închiderea unității. Votul ar urma să fie dat marți, după ora 11.30. Acest al doilea proiect are ca semnatari zeci de parlamentari din PSD, dar și aleși din USR sau AUR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite