Vânzarea de energizante către minori, interzisă prin lege. Amenzi de până la 30.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaților a votat, marți, ca for decizional, proiectul de lege care prevede prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie, și respectiv interzicerea vânzării sau oferirii de astfel de băuturi către minori. Astfel, cei care nu vor respecta prevederile Legii riscă amenzi de până la 30.000 de lei.

Proiectul privind interzicerea energizantelor pentru minori, votat de Camera Deputatilor Foto Arhivă
Proiectul privind interzicerea energizantelor pentru minori, votat de Camera Deputatilor Foto Arhivă

Propunerea legislativă, votată cu 238 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 12 abţineri, reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Amenzi de până la 30.000 de lei 

Potrivit unui amendament adoptat de plen, constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, conform legii penale, să fie considerate infracţiuni, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să le comercializeze, conform Agerpres.

Băuturile energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Proiectul introduce amenzi pentru operatorii economici care încalcă aceste prevederi de până la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. În cazul repetării contravenţiilor prevăzute de proiect, se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.  

Proiectul, inițiat de Alfred Simonis (președinte interimar al Camerei) și liderul de grup al PSD, Ciprian Constantin, a primit săptămâna trecută raport de admitere de la comisia de specialitate, a trecut apoi de Senat, iar luni a fost dezbătut în plenul Camerei Deputaților.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite