Parlamentar bulgar: Monica Macovei nu s-a documentat suficient în privinţa etnicilor români din Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul român Monica Macovei nu s-a documentat suficient înainte de a critica, într-o scrisoare, atitudinea Sofiei faţă de minoritatea română, a declarat parlamentarul socialist Manol Ghenov, membru al Comisiei Legislativului pentru drepturile omului, citat de Focus News.

„Diplomaţia bulgară ar trebui să răspundă în mod adecvat şi rapid la scrisoarea europarlamentarului român Monica Macovei”,  a spus politicianul de stânga.

 „Un europarlamentar ar trebui mai întâi să aibă un nivel adecvat de cunoştinţe privind situaţia istorică şi legislaţia naţională a statelor membre UE”, a subliniat Ghenov.

Monica Macovei le-a scris premierului bulgar, ministrului pentru muncă şi politici sociale şi ministrului pentru educaţie şi ştiinţă. Ea şi-a exprimatîngrijorarea faţă de faptul că cetăţenii bulgari de etnie română, în special cei care locuiesc în zonele rurale, nu pot studia în limba lor maternă, româna.

„Am fost abordată anul trecut de cetăţeni bulgari de origine română care m-au informat în legătură cu dificultăţile de a studia în limba română. Este a doua oară când semnalez această problemă. Am mai scris o scrisoare în 2010, adresată membrilor Parlamentului European. Toţi românii care trăiesc în Bulgaria trebuie recunoscuţi şi trataţi ca minoritate naţională, în conformitate cu legislaţia internaţională”, a scris europarlamentarul român.

„Fără nicio susţinere reală din partea statului bulgar, comunitatea română se află în incapacitate financiară de a-şi susţine interesele politice, sociale şi culturale. Fără o susţinere a minorităţii etnice române, situaţia va duce, în cele din urmă, la dispariţia moştenirii culturale şi lingvistice române la sud de Dunăre”, a avertizat ea.

Monica Macovei a subliniat că Sofia încalcă normele europene pentru că nu recunoaşte existenţa minorităţilor etnice, ci numai a grupurilor etnice, astfel că autorităţile nu sunt obligate să contribuie la protejarea culturii acestora.

Europarlamentarul a acuzat Ministerul bulgar al Educaţiei şi că a blocat eforturile depuse de Bucureşti pentru a oferi ore de limba română.

„Cetăţenii romi de origine română întâmpină dificultăţi la înregistrarea ca români”, a mai scris Macovei.

„Aş vrea să adoptaţi un buget , un plan de acţiune detaliat şi o listă concretă de măsuri” care să garanteze respectarea drepturilor etnicilor români din Bulgaria, a precizat Macovei.

„Românii ar trebui să înveţe în limba lor, dacă vor acest lucru, ar trebui să li se permită să îşi păstreze cultura şi să participe la slujbe în biserică în română”, a mai scris politicianul, care a îndemnat la dialog între autorităţi şi etnici români. 

Citeşte şi:

Cozmin Guşă: Băsescu este de acord cu decizia CCR pentru că Elena Udrea are de suferit de pe urma interceptărilor

Consultantul politic Cozmin Guşă a arătat, la Realitatea TV, că decizia Curţii Constituţionale Române (CCR) prin care SRI nu mai poate face interceptări în dosare de corupţie este una cu care Traian Băsescu este de acord, "din pricina faptului că una dintre femeile apropiate dânsului, Elena Udrea, are de suferit şi oameni apropiaţi dânsului au de suferit" de pe urma implicării SRI în anchetele oamenilor legii.

Neagu Djuvara: Clasa politică s-a mai curăţat, dar nu există lideri de anvergură. Iohannis, un preşedinte potrivit, Cioloş, un om simpatic

Istoricul Neagu Djuvara declară, într-un interviu acordat News.ro, că acum clasa politică s-a mai „curăţat“, dar nu există politicieni de anvergură şi că actualul PNL nu poate fi comparat cu cel al Brătienilor.

Corespondenţă din Ierusalim. Klaus Iohannis, baie de mulţime la Zidul Plângerii. Israelienii au crezut că vine Biden

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat de un grup de români la Zidul Plângerii, dar a fost confundat cu vicepreşedintele SUA Joe Biden, care se află, de asemenea, zilele acestea în Israel.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite