Neagu Djuvara: Clasa politică s-a mai curăţat, dar nu există lideri de anvergură. Iohannis, un preşedinte potrivit, Cioloş, un om simpatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul Neagu Djuvara declară, într-un interviu acordat News.ro, că acum clasa politică s-a mai „curăţat“, dar nu există politicieni de anvergură şi că actualul PNL nu poate fi comparat cu cel al Brătienilor.

Comentând situaţia actualei clase poltice, Neagu Djuvara consideră că aceasta s-a mai „curăţat7, dar nu avem oameni politici de anvergură. Despre alegerea PNL de a merge alături de PSD sub forma USL, istoricul afirmă poate că Brătienii nu ar fi mers niciodată alături de csocialiştii.

„Nu (n.r.-dacă mai seamă actualul PNL cu partidul din perioada interbelică), am impresia că nu. Mai întâi, cei care sunt acum în fruntea Partidului Naţional Liberal am văzut că se aliază cu socialiştii. Nu se mai compară“ a afirmat Djuvara care însă a punctat că îi place persoana Alinei Gorghiu. „Această femeie îmi este extrem de simpatică. E o fată colosal de simpatică. Dar mi se pare că sunt doi preşedinţi, bărbatul îl cunoaştem (n.r. Vasile Blaga), e destul de puţin frumos fiziceşte. E un tip interesant, simpatic, dar e, vorba aceea, urât, pe când ea este, nu frumoasă în sensul clasic, dar are o frumuseţe particulară, a ei“, a adăugat istoricul. 

Mai mult, comentând implicarea femeilor în politică, Djuvara consideră că aceastea au fost înlăturate de multe ori de politicieni care s-ao dovedit a fi „lichele”. „Monica Macovei este foarte simpatică, foarte valabilă, ca să spun aşa, ca femeie, am încredere în ea, dar nu prea a izbutit să le excludă pe lichelele care au fost la guvernare în ţara noastră, pe Victor Ponta şi alţii. Am impresia acum că parcă s-au mai curăţat puţin (...) În momentul de faţă nu mai avem mari oameni politici. Sunt unii mai mult sau mai puţin simpatici, Călin Popescu Tăriceanu îmi e simpatic“, a mai spus istoricul. 

Djuvara a vorbit şi de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş. „Preşedintele Iohannis e foarte potrivit, e neamţul nostru, după cum l-am avut pe Carol I, dar el nu poate să impună ceva în politică“, a declarat istoricul despre actualul şef de stat. În ceea ce-l priveşte pe Cioloş, Djuvara a precizat că premierul îi pare un om „simpatic. 

Istoricul şi-a exprimat opiniile şi în ceea ce priveşte situaţia Casei Regale. Redăm un scurt pasaj din interviul luat de News.ro.

Reporter: Pentru prima dată  în istoria Casei Regale avem o femeie moştenitor. Vi se pare Principesa Margareta o figură plină a regalităţii?

Neagu Djuvara: Aici din păcate iar mă pronunţ. Deja m-am stricat cu Familia Regală, pentru că l-am vorbit de rău pe Dudă ăsta. Mi se pare nepotrivit în Familia Regală.

Reporter: De ce vi se pare nepotrivit?

Neagu Djuvara: Cum să spun, nu e de nivel regal. E un tip de burghez arivist.

Reporter: Dar Principele Nicolae, aţi avut încredere în el?

Neagu Djuvara: L-am cunoscut de mai multe ori, e simpatic, dar nu s-a ţinut de treabă, ca să devină cu adevărat învăţat, cult, a umblat ca un zănatic prin toate continentele. Îmi pare rău, că eu l-am cunoscut, am luat şi masa cu el. Nu am impresia că are stofă să fie...“

Citeşte şi: 

Dacian Cioloş, despre negocierile UE-Turcia: „Donald Tusk a primit mandat de negociere până pe 17 martie”

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi dimineaţă, că preşedintele Consiliului European Donald Tusk a primit un mandat special de negociere cu Turcia, în vederea finalizării unui acord care ar limita numărul de imigranţi ilegali ajunşi în Europa.

Tăriceanu îl cheamă, din nou, pe Cioloş să dea explicaţii Senatului. Cum răspunde premierul solicitării

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, marţi, că îl va invita pe premierul Dacian Cioloş să explice Senatului prezenţa la Consiliul European de la Bruxelles fără un mandat aprobat de Parlament. Şeful Executivului a explicat că a fost vorba doar de o reuniune informală, nu de un adevărat Consiliu European.  

Ce a vrut să obţină David Cameron de la România

Premierul britanic David Cameron le-a cerut premierului Cioloş şi preşedintelui Iohannis să-l susţină pentru a reforma câteva politici la nivelul UE, printre care migraţia economică, un capitol la care România s-a aflat în dispută directă cu Regatul Unit anul trecut

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite