Pachet de legi „anti-speciali” la final de sesiune parlamentară. Ce prevăd inițiativele

0
Publicat:

Coaliția vrea să adopte o serie de legi orientate împotriva beneficiarilor de pensii speciale și a celor cu mai multe venituri, atât pensie, cât și salariu de la stat, în ultima săptămână de muncă a parlamentarilor.

Liderii PSD și PNL vor rezolvarea mai multor legi anti-speciali FOTO Inquam Ph.
Liderii PSD și PNL vor rezolvarea mai multor legi anti-speciali FOTO Inquam Ph.

Liderii PSD și PNL au convenit ca în ultima săptămână să facă un lucru pe care l-au tergiversat de luni bune: ofensiva împotriva pensiilor speciale și a altor privilegii de care se bucură unii bugetari.

În primul rând, zilele următoare vor avea loc la Comisiile de muncă și de buget-finanțe ultimele discuții pe forma finală a proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale. Potrivit informațiilor „Adevărul”, cel mai probabil luni va fi ziua pentru definitivarea proiectului care cuprinde șase categorii de pensii speciale (ale magistraților, ale personalului auxiliar din magistraturi, ale celor de la Curtea de Conturi, ale funcționarilor publici parlamentari, ale foștilor piloți și ale foștilor diplomați), plus cele ale personalului care a lucrat în sistemul de ordine publică și de siguranță națională (MAI, MApN plus serviciile de informații și de pază și protecție).

Față de amendamentele trimise în urmă cu o lună de Ministerul Muncii, cea mai mare schimbare ar fi faptul că supraimpozitarea va fi de 15%, nu de 30%, însă pragul va fi salariul mediu net pe economie (3.912 lei), nu salariul mediu brut (6.789 de lei).

Fără „pensii speciale“ pentru parlamentari

Comisia de statut din Camera Deputaților a dat undă verde pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Votul final ar trebui să fie, potrivit informațiilor „Adevărul”, luni, într-un plen comun.  Fostul deputat Eugen Nicolicea (șapte mandate), reprezentant al Asociaţiei Foştilor Parlamentari, a anunţat că va ataca în instanţă proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor dacă va fi adoptat de Parlament, susţinând că acesta este un „copy paste” după actul normativ declarat anterior neconstituţional de Curtea Constituţională.

Este evident că, fiind copy paste după o lege declarată neconstituţională, motivele de neconstituţionalitate subzistă şi sunt aplicabile. Dar faptul este extrem de grav, ştiind că un proiect, o propunere este neconstituţională să insişti să-l adopţi cu încălcarea Constituţiei şi a statutului este evident o încărcare gravă a Constituţiei şi ar trebui să preocupe opinia publică şi pe dumneavoastră, pentru că, după cum ştiţi, Constituţia este o lege şi anume legea fundamentală”, a fost poziția fostului deputat PSD.

Amenințări cu sesizarea la CCR

Însă Eugen Nicolicea omite să spună că neconstituționalitatea eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor, din 2022, s-a întemeiat pe aspecte de procedură parlamentară a votului, adică prin nerespectarea unor termene, nu pe forma proiectului de lege.

Replica a venit de la Eugen Bejinariu, președintele Comisiei de statut, care a precizat că într-un fel sau altul, chiar și prin atacarea la CCR a legii de cei nemulțumiți, Puterea va găsi o cale să elimine în final pensiile speciale ale parlamentarilor. „Nefiind specialist, nu aş putea să mă pronunţ sau să mă antepronunţ (n.r. – privind neconstituționalitatea demersului). Lăsăm timpul să rezolve şi acest lucru. Mă gândesc că o să fie contestată la Curte sau în instanţă şi atunci vom vedea ce se va întâmpla. Din ceea ce ştiu eu, dacă acest lucru se va întâmpla, adică dacă va fi declarată neconstituţională a nu ştiu câta oară, sigur că vom găsi alte soluţii, de impozitare, de impozite mai mari, ceva se va întâmpla, adică nu rămâne cum e la momentul acesta”, a afirmat parlamentarul social-democrat.

Surse de la vârful PNL au precizat pentru „Adevărul” că partidul va lua o decizie prin care aleșii care votează împotriva eliminării acestor pensii riscă să fie excluși din partid. De asemenea, și prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a afirmat că aleșii PSD care se opun acestei eliminări vor fi sancționați.

Fără cumularea pensiei cu salariul de la stat

Una dintre surprizele pregătite de Coaliție este faptul că vrea și adoptarea legii privind interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat. Potrivit informațiilor „Adevărul”, Coaliția va lucra pe un proiect de lege vechi de doi ani, adoptat de Guvernul Cîțu în iunie 2021, apoi de Senat în septembrie 2021. În acel moment, proiectul de lege din Senat a fost votat de PNL, USR și UDMR, iar PSD și AUR s-au opus. Ultimele detalii ale prevederilor vor fi stabilite zilele acestea de liderii Coaliției, pentru ca luni să poată fi dat raportul de Comisia de muncă, potrivit surselor „Adevărul”.

Angajații din sectorul public vor avea obligația ca în termen de 30 de zile de la adoptarea legii să opteze între suspendarea pensiei și rămânerea să lucreze la stat sau să rămână cu pensia, dar să plece acasă. Sunt introduse câteva excepții: persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică și cele care au durata mandatului definită de Constituție, potrivit actualei forme, care va intra în discuție la Comisia de muncă pentru raport. Rămâne de văzut care va fi varianta finală, pentru că în Parlament e și o solicitare mai veche a conducerii BNR pentru exceptarea de la aplicarea principiilor legii.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite