Turcan: Îi propun șefului PSD ca Parlamentul să voteze proiectul meu care interzice cumulul pensiei cu salariul în sectorul bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raluca Turcan, fostul ministru al Muncii, îi propune liderului PSD să voteze un proiect de lege depus de aceasta în Parlament care interzice cumulul pensiei cu salariul în sectorul bugetar.

Raluca Turcan, vicepreședinte PNL FOTO: Mediafax
Raluca Turcan, vicepreședinte PNL FOTO: Mediafax

„De circa un an şi ceva, în Parlamentul României se află un proiect pe care l-am asumat în Guvern în perioada în care a fost ministru al Muncii, care a fost votat de Senat şi are toate avizele pozitive prin care este interzis cumulul pensie-salariu la stat. Dacă te pensionezi la o vârstă redusă, ai posibilitatea, fără nicio problemă, să lucrezi în sistemul privat. Însă dacă te reangajezi la stat, să trebuiască să optezi între salariu la stat sau pensie. Aceasta este soluţia pe care o pun pe masă preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu. Trebuie doar să şteargă praful de pe acest proiect de lege", a declarat Raluca Turcan, vineri, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Raluca Turcan susține că proiectul de lege este constituțional, precizând că a verificat toată „jurisprudența Curții Constituționale”.

„Îi asiguri pe toţi că este constituţional. Am verificat toată jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi definirea drepturilor la muncă, iar în materie de venituri din sistemul public, aceasta este o soluţie inclusiv pentru diminuarea cheltuielilor bugetare în exces. Aşadar, dacă eşti beneficiar de pensie la o vârstă redusă şi doreşti să te reangajezi la stat, există soluţia prin care să fie interzis acest cumul şi să trebuiască să optezi", a adăugat fostul ministru al Muncii, potrivit sursei citate.

Afirmația fostului ministru al Muncii vine după ce președintele PSD a anunțat, într-o postare pe Facebook, că ar trebuie eliminate toate acele „bonusuri de lungă durată” din sectorul bugetar și toate ministerele și instituțiile ar trebuie să facă o restructurare a posturilor ocupate de angajații care beneficiază și de salariu și pensie. 

„Mă refer la acele premii sau sporuri care, în loc să fie o recompensă pentru un rezultat excepțional, s-au transformat într-un fel de rentă permanentă fără legătură cu performanța în muncă. De asemenea, ținând cont că în s-a vorbit mult despre reforma pensiilor, ar trebui ca toate ministerele și celelalte instituții să facă o restructurare a posturilor ocupate de angajați care, pe lângă salariu, primesc și pensie de la stat, fără a fi împlinit încă vârsta de pensionare”, a transmis liderul PSD. 

Ciolacu a solicitat o curățenie generală în cheltuielile publice, astfel încât să fie redusă risipa: „Este o sfidare să-i vedem pe acei „tineri pensionari” reangajați la stat, uneori pe aceeași funcție, pentru a cumula mai multe venituri, în timp ce restul cetățenilor muncesc din greu pentru un salariu sau au muncit o viață pentru a-și câștiga cuvenita pensie”.

Reacția premierului Ciucă

Președintele PNL și premierul României susține că dacă liderii politici vor găsi o soluție care să respecte toate prevederile legale pentru interzicerea comulului salariului cu pensia, atunci „suntem de acord să o punem în aplicare”.

„Ştim cu toţii ca s-a încercat să facem în aşa fel încât să se interzică cumulul pensiei cu salariul. Există şi o decizie a CCR în acest sens în care celor care doresc sa muncească sa nu li se interzică dreptul la muncă. Dacă vom găsi o soluţie care sa respecte toate prevederile legale suntem de acord sa o punem în aplicare”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

Premierul a punctat că subiectul a fost discutat de mai multe ori în spațiul public: ”Este un subiect care de fiecare dată s-a preluat în dezbaterea politică și s-a încercat o anume evidențiere a acestui subiect”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite