Orban: O coaliție USR-PMP-Forța Dreptei, necesară încă de la europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Ludovic Orban a susținut, potrivit News, necesitatea unei coaliții de drepta a partidelor Forța Dreptei, USR și PMP pentru anul electoral 2024, subliniind că cele trei formațiuni ar trebui să formeze o alianță înainte de alegerile europarlamentare. 

Partidul condus de Orban lipsește din anunțul privind alianța FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Partidul condus de Orban lipsește din anunțul privind alianța FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Forța Dreptei, fostul premier și șef al PNL, Ludovic Orban a explicat potrivit News, necesitatea coagulării unei coaliții de dreapta chiar de la alegerile europarlamentare, arătând că este nevoie de minim șașe luni de zile și un tur de scurtin pentru obținerea unui rezultat maxim favorabil. 

În privința discuțiilor anunțate deja de USR și PMP pentru formarea unei coaliții, șeful Forța Dreptei a explicat că discuțiile au început de mult, existând mai multe întâlniri între șefii celor trei partide. 

„Orice discuţie pentru coagularea unui pol de centru-dreapta care să poată să creeze o alternativă competitivă, serioasă la actuala putere este binevenită şi nu poate decât să mă bucure. În mod evident, eu sunt susţinătorul unei coaliţii de centru-dreapta, care să aibă la bază valorile liberal-conservatoare”, a mai spus Ludovic Orban. 

Totodată, șeful Forța Dreptei a explicat că nu au existat discuții legate de funcții între liderii celor trei partide, ci doar necesitatea unei astfel de coaliții de dreapta, ca alternativă la actuala Putere. 

Discuții USR-PMP pentru formarea unei alianțe de dreapta în 2024

În contextul în care USR și PMP au anunțat demararea unor discuții pentru crearea unei „alternative de dreapta”, s-a remarcat absența altor două partide de dreapta conduse de lideri importanți, Forța Dreptei și REPER.

În timp ce absența REPER se explică prin istoricul avut cu USR. Potrivit surselor „Adevărul” implicarea formațiunii nu intră în discuție, fiind formată din parlamentari și europarlamentari care au plecat din USR, slăbind Uniunea. 

Privind motivele absenței celui formațiunii conduse de Ludovic Orban, surse din USR au precizat că în primul rând Forța Dreptei nu reușește să crească deloc în sondaje, nefiind „nici măcar în marja de eroare”, adică în niciun caz să ajungă spre 3%. În al doilea rând, relația Drulă-Orban e una destul de rece.

Partidul Mișcarea Populară a avut mai multe demersuri pentru crearea unor alianțe. În luna martie, formațiunea și-a reconfirmat conducerea, anunțând că își propune în perioada următoare realizarea unei alianțe politice de dreapta pentru anul electoral 2024. La acel moment, în timp ce era anunțată absorbția altor două partide mai mici, surse din conducerea formațiunii politice au declarat pentru „Adevărul” că între liderii Partidului Mișcarea Populară (PMP), cei ai Uniunii Salvați România (USR) și cei ai Partidului Forța Dreptei (FD), fondat de fostul șef liberal Ludovic Orban, sunt discuții pentru formarea unei alianțe politice în pregătirea alegerilor din 2024.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite