Discuții USR-PMP pentru formarea unei alianțe de dreapta în anul electoral 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USR a anunțat într-un comunicat de presă dicuții cu privire la formarea unei alianțe, ca „alternativă de dreapta” în vederea alegerilor din 2024, ambele partide susținând că „extremismul nu poate reprezenta o opțiune pentru România”. 

Două delegații ale formațiunilor politice au purtat discuții pentru crearea unei alianțe FOTO USR
Două delegații ale formațiunilor politice au purtat discuții pentru crearea unei alianțe FOTO USR

„Două echipe din partea USR și PMP au purtat azi discuții exploratorii despre construirea unei alternative de dreapta la coaliția PSD-PNL în contextul anului electoral 2024. Echipele USR și PMP, conduse de președinții Cătălin Drulă, respectiv Eugen Tomac, au discutat despre alegerile din 2024 și datoria Opoziției democratice de a oferi României o alternativă onestă la dezastrul pe care îl reprezintă Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă”, a transmis USR într-un comunicat de presă.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a transmis că „reformele din PNRR, banii europeni pentru investiții și preocuparea pentru binele comunității nu pot fi asigurate în România decât de un pol de dreapta cu orientare modernistă și axată pe interesul românilor”. 

Președiinții celor două formațiuni politice au transmis, potrivit sursei citate că „extremismul nu poate reprezenta o opțiune pentru România”, susținând că „partidul AUR este perdeaua de fum ridicată în disperare de Marcel Ciolacu”.

„Românii aflați în fața opțiunii de a-și da viitorul copiilor și administrarea bugetului public pe mâna extremiștilor vor lua decizia corectă în 2024 și se vor orienta către singura alternativă onestă”, au afirmat cei doi șefi de partide, Cătălin Drulă și Eugen Tomac.

Posibilă alianță USR-PMP-Forța Dreptei

Partidul Mișcarea Populară a avut mai multe demersuri pentru crearea unor alianțe. În luna martie, formațiunea și-a reconfirmat conducerea, anunțând că își propune în perioada următoare realizarea unei alianțe politice de dreapta pentru anul electoral 2024. La acel moment, în timp ce era anunțată absorbția altor două partide mai mici, surse din conducerea formațiunii politice au declarat pentru „Adevărul” că între liderii Partidului Mișcarea Populară (PMP), cei ai Uniunii Salvați România (USR) și cei ai Partidului Forța Dreptei (FD), fondat de fostul șef liberal Ludovic Orban, sunt discuții pentru formarea unei alianțe politice în pregătirea alegerilor din 2024.

De altfel, la Congresul PMP au participat Ludovic Orban, preşedintele partidului Forţa Dreptei, precum şi vicepreşedintele USR Vlad Botoş. Cătălin Drulă şi-a motivat absenţa prin faptul că era plecat din ţară.

PMP, șir de eșec al alianțelor 

Partidul Mișcarea Populară a avut în ultimii ani negocieri privind alianța cu mai multe partide, demers care a eșuat ducând chiar la schimbarea de șefi ai partidelor. 

Anul trecut, după participarea la un eveniment al PMP, fostul președinte ALDE, Daniel Olteanu, a fost schimbat din funcție, membrii formațiunii politice susținând că acesta nu a fost mandatat pentru formarea unei alianțe. Atfel, ALDE și-a ales o nouă conducere formată din trei copreședinți: Varujan Vosganian, Mohammad Murad şi Mircea Minea.

De altfel, și în urma unor discuții cu privire la o fuziune a liberalilor cu PMP, în interiorul formațiunii a izbucnit un scandal care a dus la schimbarea conducerii, fostul președinte Cristian Diacoonescu fiind înlocuit de europarlamentarul Eugen Tommac. 

La acel moment, în ciuda scandalului izbucnit în interiorul formaţiunii conduse pe atunci de Diaconescu, Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a transmis că liberalii rămân deschişi negocierilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite