Normele pentru programul de creștere a natalității, aprobate. Observația șefului PSD

0
Publicat:

Guvernul a semnat ordinul comun pentru aprobarea normelor de aplicare a programului pentru creșterea natalității, prin decontarea costurilor pentru fertilizare în vitro. 

Guvernul a semnat aprobarea normelor pentru programul de fertilizarer în vitro FOTO Arhivă
Guvernul a semnat aprobarea normelor pentru programul de fertilizarer în vitro FOTO Arhivă

Ştim cu toţii şi se discută mult în spaţiul public, despre această problemă deosebit de gravă a vremurilor actuale, legată de scăderea natalităţii. Este o problemă asumată la nivel guvernamental şi am asumat-o în sensul în care considerăm că este răspunderea noastră să venim cu soluţii astfel încât să putem să asigurăm condiţiile necesare pentru ca cuplurile tinere, persoanele singure să poată să aibă acces către aceste facilităţi prin care să asigurăm creşterea natalităţii”, a spus premierul Nicolae Ciucă. 

Șeful Executivului a explicat totodată că „este o chestiune de timp şi coordonare” pentru ca măsura „să se aplice efectiv şi de care să beneficieze toţi cei care aşteaptă de mult să fie reglementată”. 

Șeful PSD si-a exprimat convingerea că liderii guvernării vor găsi soluții pentru promovarea natalității, arătând că deși la nivel mondial suntem opt miliarde, în Uniunea Europeană există o scădere dramatică a natalității. 

Președintele social-democraților a făcut și o observație în cadrul evenimentului de semnare a aprobării normelor pentru program de către membrii Guvernului. 

„Se pare domnule prim-ministru, că doamna Firea a început să ne facă program. Ne tot invită la evenimente de lansare a unor programe asumate împreună în programul de guvernare”, i-a transmis Marcel Ciolacu premierului Nicolae Ciucă în timpul evenimentului. 

Programul, introdus în planul „Sprijin pentru România”

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunţatîn aprilie că programul de fertilizare in vitro a fost introdus în planul de măsuri „Sprijin pentru România”, precizând că în următoarele două-trei luni, vor face primele decontări, iar cuplurile cu astfel de probleme încep procedurile.

Ministruul Familiei a precizat că „decontările se vor face în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Suma decontată pentru o procedură este de 4.000 de euro, în lei, la cursul zilei” şi că, în opinia sa condiţiile „sunt foarte bune pentru femei între 25 şi 45 de ani”.

Până acum se făceau deconturi pentru doamne de până la 40 de ani. S-a eliminat, de asemenea, acea condiţionalitate privind valoarea AMH, o analiză medicală care putea fi restrictivă pentru multe paciente. De asemenea, nu sunt condiţionate procedurile în sensul numărului acestora, bazându-ne doar pe recomandarea medicală”, a mai explicat Firea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite