Firea: Programul de fertilizare in vitro a fost introdus în planul de măsuri „Sprijin pentru România”. Primele decontări în următoarele două-trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea FOTO Inquam Photos / George Călin
Gabriela Firea FOTO Inquam Photos / George Călin

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunţat, marţi, că programul de fertilizare in vitro a fost introdus în planul de măsuri „Sprijin pentru România”. Firea a precizat că în următoarele două-trei luni, vor face primele decontări, iar cuplurile cu astfel de probleme încep procedurile.

„Mă bucur că programul de fertilizare in vitro a fost introdus în planul de măsuri ”Sprijin pentru România”.  În următoarele două-trei luni, facem primele decontări, iar cuplurile cu astfel de probleme încep procedurile”, a scris Gabriela Firea pe Facebook, explicând că „5000 de proceduri vor fi gratuite doar în 2022”. „Venim, astfel, în sprijinul familiilor care nu-şi permit aceste proceduri foarte costisitoare. Sute de familii s-au împrumutat şi îndatorat pe mulţi ani pentru a-şi putea vedea visul cu ochii, acela de a avea un copil”, a mai explicat ministrul Familiei. 

Potrivit ministrului, programului FIV “O şansă pentru cuplurile infertile” va fi extins la nivel naţional, „fiind un proiect mult aşteptat”. „În Bucureşti, s-au născut 556 de copii după 1.000 de astfel de proceduri”, a mai precizat ministrul. 

„Pachetul legislativ care să reglementeze noua propunere pentru procedura de fertilizare in vitro este deja pe circuitul de avizare şi va fi realizat în comun de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Sănătăţii”, a mai explicat Gabriela Firea, arătând, totodată, că „acest proiect va intra în foarte scurt timp pe masa Guvernului, pentru aprobare. Ne bucurăm de susţinerea liderilor coaliţiei de guvernare, de susţinerea domnului prim-ministru şi a domnului preşedinte al României”. 

Ministruul Familiei a precizat că „decontările se vor face în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Suma decontată pentru o procedură este de 4.000 de euro, în lei, la cursul zilei” şi că, în opinia sa condiţiile „sunt foarte bune pentru femei între 25 şi 45 de ani”. „Până acum se făceau deconturi pentru doamne de până la 40 de ani. S-a eliminat, de asemenea, acea condiţionalitate privind valoarea AMH, o analiză medicală care putea fi restrictivă pentru multe paciente. De asemenea, nu sunt condiţionate procedurile în sensul numărului acestora, bazându-ne doar pe recomandarea medicală”, a mai explicat Firea. 

„România trece printr-o criză demografică fără precedent - anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din ultimul secol! Multe familii se tem să mai aducă pe lume copii din motive pur economice, gândindu-se dacă le vor putea asigura viitorul. Avem la Ministerul Familiei proiecte care vor mai uşura viaţa de zi cu zi. Trebuie, însă, să ajutam şi familiile care-şi doresc copii, dar nu-i pot avea din motive medicale”, a mai completat ministrul, precizând că „una din cinci familii se confruntă cu infertilitatea - o problemă foarte serioasă, nu un moft”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite