Nicolae Ciucă: este nevoie să ne protejăm Constituţia împotriva mişcărilor politice care îi subminează valorile

0
Publicat:

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Constituției, în care a precizat că este necesar să ne protejăm Constituția împotriva mișcărilor politice care îi subminează valorile fundamentale.

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Constituției. Foto: Inquam Photos
Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Constituției. Foto: Inquam Photos

Nicolae Ciucă a transmis că prin protejarea Constituției se apără „pacea socială a naţiunii, apartenenţa noastră la valorile democraţiei occidentale şi identitatea noastră constituţională”.

Astăzi se împlinesc 32 de ani de la momentul aprobării Constituţiei României prin referendum, la 8 decembrie 1991. Legea fundamentală pe care o sărbătorim astăzi a asigurat stabilitatea şi dezvoltarea democraţiei constituţionale în România, după căderea regimului criminal comunist. A instituit ca valoare supremă demnitatea umană şi a reglementat un catalog al drepturilor şi libertăţilor fundamentale pentru toţi cetăţenii. A recunoscut pluralismul politic ca fundament pentru viaţa politică a societăţii româneşti. A organizat principiul separaţiei puterilor în stat, ca mecanism de prevenţie pentru exercitarea abuzivă a puterii de stat. A instituit o justiţie constituţională pentru a garanta supremaţia Constituţiei”, a transmis liderul PNL.

Liderul PNL afirmă că ”prin toate aceste valori fundamentale a reuşit să atingă obiectivul unei adevărate constituţii liberale, şi anume să limiteze puterea prin drept şi să garanteze parcursul democratic al societăţii româneşti”.

Este, aşadar, o Constituţie a libertăţii şi a echilibrului, care asigură identitatea noastră politică în cadrul societăţilor democratice occidentale. Legea fundamentală adoptată în 1991 se înscrie într-o tradiţie constituţională care a impulsionat consolidarea şi modernizarea statului român naţional, alături de Constituţia din 1866 şi Constituţia României reîntregite din 1923. Din toate aceste motive, este nevoie să ne protejăm zi de zi Constituţia împotriva oricăror mişcări politice care îi subminează valorile fundamentale”, a mai transmis Nicolae Ciucă în mesajul său.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite