Iohannis, mesaj de Hanuka: este dramatic că sărbătoarea se desfăşoară pe fundalul suferinţelor

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis susține, într-un mesaj transmis cu ocazia Hanuka, sărbătoarea luminilor în calendarul evreiesc, că e desfășoară în acest an „pe fundalul suferințelor și al pierderilor de vieți omenești”.

Klaus Iohannis, mesaj de ziua Hanuka. Foto: Gov.ro
Klaus Iohannis, mesaj de ziua Hanuka. Foto: Gov.ro

„La întâmpinarea uneia dintre cele mai importante sărbători religioase iudaice, Hanuca 5784, transmit cele mai calde urări de pace şi prosperitate conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, precum şi tuturor membrilor comunităţilor evreieşti din ţara noastră. 'Sărbătoarea luminilor' întruchipate de lumânările aprinse care împodobesc braţele menorei în Templul Coral din Bucureşti, precum şi în templele şi sinagogile din întreaga lume iudaică vă aduce împreună, îmbrăţişând în solidaritate şi speranţă sensul profund al celebrării de Hanuca”, a transmis şeful statului în mesajul său.

Iohannis a remarcat că este dramatic că sărbătoarea din acest an se desfășoară „pe fundalul suferințelor și al pierderilor de vieți omenești”, conform AGERPRES. „Este dramatic că sărbătoarea care în aceste zile îi aduce împreună pe evreii de pretutindeni se desfăşoară pe fundalul suferinţelor şi al pierderilor de vieţi omeneşti într-un război provocat de atacurile teroriste asupra Statului Israel", a transmis președintele.

Potrivit președintelui, „luminile menorei se aprind nu doar în memoria victimelor, ci și ca simboluri ale conștiinței noastre care nu-și poate găsi liniștea decât în hotărârea de a face tot posibilul pentru ca astfel de atrocități să nu se mai întâmple niciodată. Istoria ne este, din păcate, marcată de Holocaust, de extremisme, de violență și xenofobie, de totalitarisme și ură, manifestări în fața cărora trebuie cu toții să găsim forța de-a ne opune.”

Nicolae Ciucă a fost prezent la aprinderea primei lumânări de Hanuka

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a participat la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuka.  şi a transmis „cele mai calde urări de sănătate, bucurie, pace şi prosperitate tuturor comunităţilor evreieşti din România”.

Lideul PNL a transmis că „sărbătoarea din acest an este umbrită de tragedia atacurilor grupării teroriste Hamas”, însă le-a urat celor care ţin această sărbătoare „să le fie luminate viaţa şi căminul, să aibă parte de pace şi bună înţelegere cu restul societăţii în care trăiesc, ca în orice stat democratic şi incluziv”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite