Nicolae Ciucă, la prima revoltă din partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PNL l-au luat la rost pe Nicolae Ciucă pentru lipsa de reacție în fața valului de atacuri venite din partea PSD, dar și pentru faptul că un ministru, cum este cazul lui Marius Budăi, iese să anunțe măsuri fără consultări ale Coaliției, susțin surse de la vârful PNL pentru „Adevărul”.

O temă deschisă de premier a fost cea legată de ministrul Muncii FOTO Inquam Photos/George Călin
O temă deschisă de premier a fost cea legată de ministrul Muncii FOTO Inquam Photos/George Călin

Nicolae Ciucă a fost întrebat direct de ce nu vine partidul cu o poziționare fermă, astfel încât să înțeleagă și cei din PSD că nu acceptă să fie un partid care doar încasează lovituri, ci poate și riposta. Surse din PNL au precizat că problema PSD a fost menționată de lideri ca Ciprian Ciucu, Raluca Turcan, Alina Gorghiu și Gigel Știrbu. Așadar, inclusiv unii din cercul de apropiați ai președintelui PNL.  

Premierul a justificat atitudinea sa prin faptul că nu ar vrea să creeze premisele pentru un scandal care să ducă la ruperea Coaliției, fiind mai bine să fie găsită o cale de mijloc. La insistențele celor prezenți, premierul le-a spus că va transmite și el un mesaj colegilor din Coaliție.

A zis că va rezolva situația. Dar știm cu toții că e moale. El și miniștrii noștri se uită doar la locurile pe care le au. Dar noi trebuie să ținem de partid, că azi e el, mâine poate nu mai este. Așa că probabil ăsta e doar începutul tensiunilor din partid”, a precizat un vicepreședinte al PNL, pentru „Adevărul”, sub sursa anonimatului.

Nicolae Ciucă, tot prudent

. Șeful Guvernului s-a declarat nemulțumit de ce a făcut ministrul Muncii, să iasă fără a se consulta în prealabil cu el, dat fiind că e premierul României. Potrivit unor surse participante, Raluca Turcan a subliniat că e pentru prima dată în ultimii ani când un ministru al Muncii iese înaintea premierului sau fără acordul acestuia, pentru a anunța creșteri de salarii și pensii. Unii lideri i-au sugerat lui Ciucă o posibilă demitere a lui Budăi, dacă ministrul repetă greșeala.

Cea mai dură reacție publică a premierului a fost că „declarațiile domnului Budăi sunt politice” și a cerut mai multă responsabilitate, plus respectarea fișei postului, precum și consultări în Coaliție și în Consiliul Național Tripartit de Dialog Social, înainte de anunțarea unor măsuri. 

Eu sunt convins că domnul ministru Budăi cunoaşte foarte bine ce scrie în fişa postului Guvernului, cred că şi în fişa postului ministrului Muncii şi atunci când venim cu astfel de propuneri, cel puţin pe ceea ce priveşte majorarea salariilor şi a pensiilor, trebuia să aibă în vedere că este obligatorie consultarea Consiliului Naţional Tripartit, plus discuţiile care trebuiau să aibă loc la nivelul coaliţiei şi la nivelul Guvernului. Ca atare, toate aceste chestiuni le vom clarifica şi vom avea o abordare la nivelul Guvernului, aşa cum am avut şi până în acest moment. Este vorba de responsabilitate, este vorba de ceea ce oamenii aşteaptă de la noi, să ştie că Guvernul este în măsură să ia decizii şi măsuri reale, şi nu vorbe”, a subliniat Ciucă.

PSD, în plină campanie de promovare

Social-democrații deja au început să promoveze măsurile economice de creștere a pensiilor și salariilor de parcă sunt la un pas de adoptare, fiind punctat că ele sunt asumate de PSD, nu de Guvernul României.

Creșterea salariului minim și a pensiilor de la 1 ianuarie, măsuri anunțate astăzi de Marius Constantin Budăi, sunt corecte și logice. Cei care vorbesc despre pomeni nu fac altceva decât să jignească nepermis milioane de salariați și pensionari. Cei mai vulnerabili dintre salariații din economia privată și bunicii noștri nu pot fi lăsați să fie, pe timpul iernii, victime sigure ale creșterii prețurilor. Ei trebuie apărați și există calcule clare că statul are resursele bugetare necesare”, e mesajul PSD, răspândit în mediul online.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite