Puci la PNL. Conducerea vrea s-o schimbe pe Monica Anisie de la conducerea Comisiei de Învăţământ a Senatului, pentru că se opune legilor Cîmpeanu

0
0
Publicat:

Deşi nu a apărut în public, pe surse ştim că Monica Anisie se opune proiectelor de legi Iohannis-Cîmpeanu, şi nu ar fi acceptat „mătrăşirea” sutelor de amendamente ajunse la Comisie pentru aceste proiecte. Exact de aşa ceva nu are nevoie PNL acum. Conducerea  a decis s-o schimbe pe Anisie chiar în această seară, la şedinţa conducerii PNL care va avea loc la Snagov.

Planul Iohannis-Cîmpeanu-PNL

Planul este recunoscut şi de premierul Ciucă, care a declarat că proiectele trebuie să treacă rapid prin parlament, pentru a intra în vigoare până la începerea anului şcolar 2023-2024. Cum este nevoie și  de timp pentru redactarea şi publicarea legislaţiei subsecvente (circa 500 de HG-uri şi OM), cum de la publicarea în MOf până la intrarea în vigoare trebuie să mai treacă 30 de zile, planul este contracronometru. De aceea este nevoie de „soldaţi” obedienţi, care să execute fără crâcnire dispoziţiile şefilor Iohannis şi Ciucă.

Nu e clar dacă toată conducerea PNL va fi de acord cu mazilirea dnei Monica Anisie, pentru că unii PNL-isti de frunte îşi dau seama de enormele pierderi de imagine pe care le va înregistra PNL din acest scandal public, legat de legile Iohannis-Cîmpeanu. Şi nu mai vor să execute cu ochii închişi ordinele venite de la Iohannis.

PNL nu va putea scăpa de acuzaţia că, de fapt, scopul principal al acestor legi este să-l scape pe Ciucă de suspiciunea de plagiat. Acesta este rostul vitezei cu care s-a produs „dezbaterea” publică, în care ministrul Cîmpeanu nu a dat un pas înapoi exact privitor la articolele care protejează plagiatorii. Şi acum, viteza cu care Iohannis-PNL vor să treacă prin parlament proiectele de legi ale Educaţiei demonstrează același lucru.

Trecerea prin ministerele avizatoare şi prin guvern va lua cel puţin o lună, şi să speri ca legea va trece prin cele două Camere ale Parlamentului, separat şi succesiv într-o lună, este o aberaţie de care puţini ar fi în stare s-o gândească. Unii pot!

PSD ar putea da peste cap planul preşedintelui şi al PNL

În ultimele zile au apărut luări de poziţie ale unor parlamentari PSD care critică legile Educaţiei ce vor veni în dezbatere parlamentară, anunţă sute de amendamente şi nu vor accepta în niciun caz „îngroparea” rapidă a amendamentelor în Comisii sau în plen, doar pentru că aşa vor Iohannis şi PNL. La fel vor proceda parlamentarii USR, REPER  şi ai Forţei Liberale, condus de Ludovic Orban. Dacă va exista încercarea de a le pune pumnul în gură, la Comisii sau în plen, scandalul se va ridica la cer. Vor exista acuze publice, inclusiv de la tribuna parlamentului, că rolul şi rostul acestei treceri rapide a proiectelor de lege este fix salvarea lui Ciucă de suspiciunea de plagiat.

Încăpăţânarea cu care Iohannis se cramponează de proiectul său de „suflet”, prin care vrea să rămână în istoria României, ar putea fi de înţeles. Cu altceva nu prea are cu ce.

Dar slugărnicia PNL care acceptă să piardă puncte preţioase în imaginea publică, exact înaintea alegerilor din 2024, nu mai e de înţeles. Să sperăm că le va veni şi lor mintea cea de pe urmă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite