Necesitatea integrării complete a României și Bulgariei în Schengen, subliniată în raportul Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a publicat un raport care arată că normele spațiului Schengen sunt bine aplicate, subliniind însă unele lacune în materie de implementare. Documentul invocă și necesitatea unei decizii a Consiliului UE privind integrarea deplină a României și Bulgariei.

Raportul subliniază necesitatea aderării complete a celor două state FOTO Shutterstock
Raportul subliniază necesitatea aderării complete a celor două state FOTO Shutterstock

Prezentând realizările, provocările şi evoluţiile din privind spaţiul de liberă circulație european Schengen, Comisia Europeană a transmis că „normele Schengen sunt bine aplicate, deşi există unele lacune în materie de implementare”.

Printre aceste este evocat un cadru legislativ consolidat, începând cu noile norme adoptate privind Codul frontierelor Schengen. Astfel ar urma să fie depuse eforturi pentru aplicarea noile măsuri, inclusiv cooperarea polițienească, pentru a elimina treptat controalele de lungă durată la frontierele interne.

De asemenea, este menționat un cadru integrat de guvernanță Schengen, cu un rol consolidat al Consiliului Schengen, care necesită o utilizare mai eficientă a instrumentelor Schengen. 

Comisia Europeană mai notează că este necesară o nouă decizie a Consiliului pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România.

Comsiai Europeană a mai arătat că, potrivit raportului, misiunile de evaluare Schengen au identificat că este necesară o mai bună aplicare a regulilor Schengen, prin măsuri precum creșterea calității controalelor la frontieră sau maximizarea utilizării Sistemului de Informații Schengen. 

În acest an, pentru prima dată, Comisia a informat că a înaintat o propunere de recomandare a Consiliului pentru perioada următoare. Prin urmare, la Consiliului Schengen care va avea loc în perioada 13-14 iunie va fi discutat raportul Schengen 2024 și recomandarea Consiliului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite