Mureșan solicită revizuirea Cadrul Financiar Multianual pentru a ajuta mai mult Ucraina şi Rep. Moldova. Ce spune despre bugetul pe 2024

0
Publicat:

Negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE din 2024, Siegfried Mureșan, susține că propunerea de buget acoperă prioritățile tradiționale europene, precum coeziunea și agricultura, dar și că trebuie găsite soluții pentru ajutorarea suplimentară a Moldovei și Ucrainei.

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL FOTO: Facebook
Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL FOTO: Facebook

„Propunerea de buget al Uniunii Europene pentru anul 2024 prezentată de Comisia Europeană, în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, cuprinde fonduri suficiente pentru a finanța prioritățile curente, tradiționale, ale Uniunii. Politica de Coeziune și pentru Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile și care vor fi foarte importante pentru țara noastră anul următor, beneficiază de suficientă finanțare”, susține europarlamentarul PNL.

Siegfried Mureșan a punctat că în ultimul an au apărut noi priorități neprevăzute ale UE și că cetățenii din toate țările membre se așteaptă ca Parlamentul European să vină cu „soluții și cu finanțare adecvată”.

„Trebuie să întărim și mai mult economiile și să continuăm investițiile în tranziția verde și în reducerea dependenței energetice de Federația Rusă. Studenților care participă la Programul Erasmus trebuie să le oferim burse mai mari, ajustate la realitatea din țările membre și la inflația în creștere. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și Republica Moldova fiindcă vom putea trăi în siguranță și stabilitate în interiorul tuturor celor 27 de state membre doar dacă suntem înconjurați de state vecine stabile și sigure”, a precizat eurodeputatul.

Negociator-șef al Parlamentului European, Siegfried Mureșan, a precizat că resursele financiare sunt limitate în actuala propunere de buget pentru aceste priorități noi ale UE și pentru eventuale ale cheltuieli neprevăzute ce vor apărea în următorul an.

„Tocmai de aceea, ca negociator-șef pentru Bugetul Uniunii Europene, obiectivul meu este să identificăm noi resurse pentru a aloca suficientă finanțare tuturor acestor priorități. Avem, așadar, nevoie de mai multă flexibilitate bugetară, iar pentru acest lucru este necesară revizuirea Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027 pe baza căruia sunt construite bugetele anuale ale UE. De aceea, aștept propunerea de revizuire a CFM din partea Comisiei Europene care ar trebui să fie gata până la finalul lunii iunie. În baza acestei propuneri de revizuire, voi lucra la noul buget al UE pentru 2024 care să acopere toate nevoile actuale”, a afirma Siegfried Mureșan.

Totodată, europarlamentarul a evidențiat că „statele net contributoare care au insistat pentru un cadru financiar multianual mai puțin flexibil trebuie să înțeleagă acum riscurile unui buget rigid”.

„Amenințările economice și de securitate cauzate de invazia Rusiei în Ucraina nu existau când actualul CFM a fost adoptat. De aceea, fac un apel la aceste țări, precum Austria, să susțină un buget multianual mai flexibil, cu suficiente resurse pentru cheltuieli neprevăzute. În același timp, încurajez Comisia Europeană să reziste presiunilor din partea statelor care, chiar și în situația actuală, vor insista în continuare pentru un buget mic, care să nu țină cont de noile prioritățile și de eventualele cheltuieli neprevăzute. Aștept din partea Comisiei Europene să lucreze cu noi, Parlamentul European, la un CFM și un buget adaptate nevoilor și priorităților actuale”, a afirmat acesta.

Mureșan a adăugat că va începe munca împreună cu toate comisiile de specialitate și cu toate grupurile politice proeuropene pentru a defini în detaliu prioritățile bugetare ale Parlamentului European: „Obiectivul meu este să adoptăm la timp un buget pentru anul 2024 puternic, care să acopere nevoile de finanțare”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite