Cum justifică Ciolacu aprobarea unui memorandum, nu OUG, pentru rezolvarea revendicărilor salariale din educație
0Președintele PSD și al Camerei Deputaților susține că Guvernul nu vine cu o ordonanță de urgență pentru a răspunde pretențiilor profesorilor privind noua lege a salarizării, pentru că nu s-ar putea o OUG pentru o lege care să se refere la viitor.
„Ne-am asumat tot ceea ce am promis și am și făcut o parte celor de la sindicate. Și cred că lucrurile așa se vor întâmpla. Niciun om politic nu își permite când își asumă un astfel de lucru să facă în alt fel. Cei mai importanți sunt copiii și să liniștim părinții și până pe 15 iulie o să definităvm grila din legea salarizării”, a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a susținut că „toate solicitările liderilor de sindicat de la început au fost acum acoperite direct prin aceste (n.r. - acte) normative”.
Întrebat cum le răspunde sindicaliștilor din educație care spun că nu au încredere într-un memorandum, Marcel Ciolacu a replicat: „Nu poți să dai o ordonanță de urgență care să se refere la o lege viitoare”.
„Îmi pare rău că actualul guvern și actuala coaliție trebuie să răspundă pentru lucruri care trebuiau să le facă alții în 30 de ani”, a completat Marcel Ciolacu, încercând să paseze responsabilitatea către cei care nu ar fi făcut nimic.
„Avem un angajament politic”, a mai subliniat Ciolacu, pentru a puncta faptul că nu sunt doar promisiuni.
Întrebat ce va face dacă nu se termină greva generală din Educație, președintele PSD a precizat: „Eu sunt ferm convins că rațiunea va triumfa”.
OUG pentru aducerea salariilor la zi, potrivit Legii salarizării unitare
Premierul României a anunţat, joi, că Guvernul urmează să aprobe ordonanţa de urgenţă prin care salariile unor angajaţi din sănătate, asistenţă socială, apărare şi ordine publică vor fi aduse la grila din 2022.
„În şedinţa de Guvern de astăzi aprobăm şi vom lua decizia în ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă prin care vom face în aşa fel încât acele dezechilibre privind neaplicarea integrală a legii 153 privind salarizarea să fie rezolvate şi în felul acesta toate categoriile profesionale, atât din sănătate, cât şi din celelalte instituţii, inclusiv din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, vor fi beneficiarii încheierii acestei aplicări a legii 153”, a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.
Premierul a menţionat că proiectul noi legi a salarizării urmează să fie aprobat în toamnă şi să fie aplicat din 2024. „Am luat această decizie pentru a putea să creăm premisele, astfel încât pe baza discuţiilor care au loc la Ministerul Muncii să finalizăm proiectul noi legi a salarizării şi în începutul sesiunii parlamentare din această toamnă să putem să o aprobăm şi să poată să fie aplicată începând cu anul 2024. Ca atare, aprobăm această ordonanţă de urgenţă prin care vom face în aşa fel încât toate categoriile profesionale să beneficieze de închiderea prevederilor legii 153", a declarat Nicolae Ciucă.
Salariile de bază ale statisticienilor şi registratorilor medicali, infirmierelor şi brancardierilor, precum şi ale altor categorii de personal din sistemul de Sănătate vor fi aduse la grila din 2022 începând din această lună, potrivit unui proiect de Ordonanţă publicat de Ministerul Muncii.
Aceeaşi prevedere se va aplica şi pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi pentru cel din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.