Cum devine un parlamentar al Puterii cel mai bun agent electoral al AUR. Specialist: „Un partid nu trebuie eliminat de Justiţie, ci prin vot. Aşa trebuie taxat”
0Interzicerea prin lege a AUR, aşa cum a cerut deputatul PNL Alexandru Muraru, şi alte atacuri dure ale Puterii la adresa acestei formaţiuni vor duce la crearea unei imagini de partid persecutat, legitimat ca alternativă politică, şi nu la izolarea sa, susţin specialiştii consultaţi de „Adevărul”.
Criticile tradiţionale ale USR-PLUS şi ale PNL la adresa Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) au luat alt curs zilele trecute, după ce una dintre persoanele apropiate de premierul Florin Cîţu, deputatul liberal Alexandru Muraru, a subliniat, într-un interviu pentru Radiou Europa Liberă, faptul că surpriza de la parlamentare ar fi „pasibilă de scoatere în afara legii” şi că e nevoie de un pact naţional împotriva extremismului AUR şi a izolării lor în legislativ.
Fratele fratelui său
Mai mult, Alexandru Muraru, care este şi reprezentant special al Guvernului României pentru combaterea antisemitismului şi xenofobiei, a avut un atac foarte dur la adresa unui coleg parlamentar din AUR, Sorin Lavric: „Este un glorificator recunoscut al legionarilor, un homofob cu state vechi, naţionalist şovin, are toate ingredientele unui ideolog extremist”. Mesajul lui Muraru nu a fost îmbrăţişat şi de alţi colegi de partid.
De altfel, deputatul de Iaşi e văzut ca o persoană care a ajuns în Parlament ca urmare a influenţei politice a fratelui său geamăn, Andrei Muraru, consilier prezidenţial şi viitor ambasador al României în Statele Unite. Nu e uitat şi faptul că i-a avut ca mentori politici pe Relu Fenechiu şi Tudor Chiuariu, liberali condamnaţi de Justiţia română în urmă cu câţiva ani.
De altfel, pentru apărarea ultimului, în 2014, Muraru lansa atacuri foarte dure la adresa şefei de atunci a Curţii Supreme, Livia Stanciu (catalogată „un procuror ceauşişt”), considerând că Tudor Chiuariu „a fost condamnat pe nedrept”, dosarul acestuia fiind „instrumentat politic de la un cap la celălalt”.
Interzicerea unui partid ar putea avea loc doar printr-o decizie în Justiţie, după ce se va fi dovedit că acestea încalcă Legea partidelor politice şi Constituţia. Mai precis, ar trebui demonstrat faptul că ar avea acţiuni care pun în pericol „integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei constituţionale” sau au „un caracter secret”. De asemenea, un partid nu trebuie să îndemne la „ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă”, dar nici să nu incite la discriminare, separatism teritorial sau la violenţă publică.
Prima reacţie din AUR a venit de la unul dintre liderii formaţiunii, Sorin Lavric, care a precizat că Alexandru Muraru nu face decât să exagereze prin atacurile la AUR şi să arate cât e de „mediocru”: „Un partid nu poate fi desfiinţat decât dacă încalcă legea. E o ingerinţă crasă a politicului în Justiţie, în caz contrar. Situaţia e comică, dacă nu ar fi tragică”, a precizat Sorin Lavric. Şi copreşedintele AUR Claudiu Târziu a subliniat faptul că formaţiunea pe care o reprezintă nu „a comis nicio acţiune contra statului de drept sau a ordinii publice”.
Precedentele PRM şi PSM
„Adevărul” a vorbit cu mai mulţi specialişti despre ce ar însemna un demers de interzicere a AUR şi cum ar fi primit de opinia publică, dată fiind susţinerea publică de care se bucură această formaţiune în prezent.
„Ceea ce a făcut domnul Muraru e o declaraţie politică. Nu mă aştept ca un oficial sau o instituţie să acţioneze. Pentru că demersul de interzicere a unui partid nu e unul uşor şi nici nu ar trebui să fie. Un partid nu trebuie eliminat de Justiţie, ci prin vot. Acolo trebuie taxat. Nu poţi lupta prin decizii radicale. Dacă îi dai prea multă atenţie, îl faci mai puternic. Toate acţiunile neconcretizate prin o procedură oficială înseamnă publicitate pentru AUR. Li se conturează o putere mai mare decât o au în realitate”, a declarat Alfred Bulai.
Sociologul a dat şi alte două exemple de momente în care atacurile politice repetate au ajutat partide aflate la început de drum: Partidul Socialist al Muncii, în 1992, şi Partidul România Mare, în 2000. „Când a apărut PSM, au sărit unii, mai-mai să îi omoare pe lideri, deşi membrii săi cred că intrau într-un autobuz. Şi uite aşa i-au băgat în Parlament. La fel şi cu PRM în 2000”, a completat sociologul. PRM a obţinut la parlamentarele din 2000 aproape 20%, după ce în 1996 obţinuse doar 4,5%.
„Se vor victimiza”
La rândul său, politologul George Jiglău merge pe varianta luării de decizii în mod raţional, pentru a fi evitată victimizarea AUR. „Nu cred că se pune problema de scoatere în afara legii. Politicienii şi partidele de genul acesta sunt cele care învolburează apele. Sunt două mari soluţii: fie îi ignori şi îi laşi să se consume, fie acţionezi. Argumente sunt de ambele părţi. Scoaterea în afara legii, deci o atitudine agresivă, e riscantă. Va da apă la moară. Se vor victimiza. Asta e fix ce aşteaptă. Şi riscul de a nu acţiona e periculos. Aceştia trebuie combătuţi, dar la tribuna parlamentară şi prin poziţionări punctuale”, a precizat George Jiglău.
Un partid nu trebuie eliminat de Justiţie, ci prin vot. Acolo trebuie taxat. Dacă îi dai prea multă atenţie, îl faci mai puternic. Alfred Bulai, sociolog
De asemenea, politologul a atras atenţia că AUR, spre deosebire de o formaţiune ca Partidul Poporului Dan Diaconescu, începe să arate că prinde rădăcini la nivelul societăţii. „La început mă aşteptam să fie ca PP-DD. Dar rădăcinile lor sunt mult mai puternice. Au simbolistică, religie, tradiţie. Pe perioada pandemiei mesajul lor a prins foarte bine. Aşa că partidele care se opun AUR ar trebui să acţioneze inteligent”, a completat Jiglău.
Muraru, declaraţie pe persoană fizică
O părere diferită are politologul Cristian Pîrvulescu, subliniind că soluţia este schimbarea mentalităţilor, nu neapărat deciziile juridice: „Eu cred că e o interpretare corectă (n.r. – a lui Alexandru Muraru). Dar nu cred că Justiţia are curajul să facă asta. Eu sunt dintre cei care cred că se poate face şi trebuie transmise semnale faţă de partide ca AUR. Problema e că o acţiune juridică nu rezolvă situaţia pe termen mediu şi lung, dacă oamenii continuă să adere la idei care trebuie să ne îngrijoreze. Nu cred că Guvernul sau PNL va fi interesat de vreo acţiune împotriva AUR. Ceea ce a declarat domnul Muraru pare mai degrabă o idee a propriei conştiinţe”, a conchis politologul.