Ministrul Muncii: Pentru a putea plăti pensii și salarii decente este nevoie de reglementări clare pe piața muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii susține că pentru a plăti pensii și salarii decente în România este nevoie de reglementări clare care să sprijine piața muncii, iar unul dintre aspectele importante de care trebuie să ținem cont este legat de standardele ocupaționale de formare profesională.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii FOTO Inquam Photos
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii FOTO Inquam Photos

Simona Bucura Oprescu s-a întâlnit vineri, 25 august, cu reprezentanți ai unor confederații sindicale, ai unor confederații patronale, precum și ai Ministerului Educației și Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene și ai Autorității Naționale de Calificare.

„În urma discuţiilor aplicate de azi am agreat ca Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Educaţiei să emită un ordin comun prin care actualele standarde ocupaţionale să fie prelungite până la data de 31 decembrie 2024, în condiţiile în care acestea îşi încetau valabilitatea la 1 septembrie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024, după caz. Este nevoie de o soluţie imediată pentru prevenirea unei posibile crize pe piaţa formării continue de personal, iar pe termen lung este nevoie de revizuirea legislaţiei şi a unor standarde pentru ca sistemul să devină funcţional şi practic. Vom continua să lucrăm împreună pentru a stabili obiective, un calendar clar de dialog şi resurse pentru a avea o piaţă a muncii cât mai competitivă şi mai adecvată cerinţelor actuale", a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, într-o postare pe Facebook, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, Blocul Național Sindical (BNS) a anunțat, vineri, că termenul de eliminare a standardelor ocupaționale va fi prorogat până la data de 31 decembrie 2024, având în vedere că aproape 700 de standarde ocupaționale urmau să fie desființate de la data de 1 septembrie 2023.

Președintele BNS s-a întâlni vineri cu ministrul Muncii, iar discuțiile s-au axat pe tema celor aproape 700 de standarde ocupaționale care urmau să fie desființate de la data de 1 septembrie 2023.

„În urma întâlnirii, s-a luat decizia emiterii unui ordin comun al miniştrilor Muncii şi Educaţiei prin care să fie prorogat termenul de eliminare a standardelor ocupaţionale până la data de 31 decembrie 2024. De asemenea, s-a stabilit înfiinţarea unui grup de lucru, începând cu luna septembrie, aflat în coordonarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, care să realizeze un plan de măsuri pentru a îmbunătăţi cadrul de reglementare a pieţei de formare a adulţilor din România", a anunţat BNS într-un comunicat.

Sursa citată arată că Blocul Național Sindical a lansat încă de la începutul lunii august un apel public către ministrul Muncii și Protecției Sociale pentru a salva aproximativ 700 de ocupații din România care riscau să dispară de la 1 septembrie 2023.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite