Măsuri în sprijinul persoanelor vârstnice. Guvernul și societatea civilă, consultări la Palatul Victoria

0
0

Guvernul, prin Secretariatul General, a găzduit, astăzi, la Palatul Victoria, Masa Rotundă de consultări pe marginea Cartei Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, celebrată pe 1 octombrie.

Dezbatere pe marginea ”Cartei Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România” FOTO: GOV.RO

„Guvernul, prin Secretariatul General, a găzduit, astăzi, la Palatul Victoria, Masa Rotundă de consultări pe marginea Cartei Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România. Documentul a fost pus în dezbatere de către Federația SenioriNET, formată din organizații neguvernamentale furnizoare de servicii socio-medicale adresate persoanelor vârstnice. Evenimentul a fost organizat în perspectiva Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, celebrată la data de 1 octombrie. La întâlnire au participat peste 40 de reprezentanți ai instituțiilor publice reprezentative pentru tema îmbătrânirii active - cercetători, parlamentari, funcționari publici din cadrul ministerelor de resort, precum și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din România” , se arată într-un comunicat de presă transmis de Guvern.

Secretarul general adjunct  al Guvernului a salutat parteneriatul activ de dialog cu sector neguvernamental, prin colaborarea cu Federația SenioriNET, recunoscând rolul important al ONG-urilor în acordarea de servicii de îngrijire și asistență socială pentru persoanele vârstnice. De asemenea, Adrian Țuțuianu i-a asigurat pe organizatorii demersului de întreg sprijinul Secretariatului General al Guvernului.

„Guvernul este preocupat de evoluția demografică din România și de soluțiile de protejare a persoanelor vârstnice. Recunoaștem contribuția mediului asociativ în dezvoltarea sectorului îngrijirilor la domiciliu și rolul important pe care îl au ONG-urile în acest domeniu, mai ales în contexte de criză, cum a fost cel declanșat de pandemia COVID-19. De asemenea, Secretariatul General al Guvernului, în îndeplinirea funcției de coordonare interministerială, asigură sprijinul pentru creșterea capacității autorităților centrale în îndeplinirea elaborării, implementării și monitorizării strategiilor politicilor publice și, evident, pregătirea și punerea în dezbatere a unor acte normative care să sprijine adecvat persoanele vulnerabile. Carta Albă și dezbaterea de astăzi pot fi instrumente utile în demersurile de viitor atât la nivel guvernamental, cât și la nivel asociativ”, a declarat Adrian Țuțuianu, potrivit sursei citate. 

Directorul Direcției Politici Sociale din cadrul Ministerului Muncii a adus în discuție programele de finanţare dedicate dezvoltării de noi servicii pentru persoanele vârstnice, în special în zone defavorizate din rural şi urban mic, subliniind că Ministerul Muncii îşi propune dezvoltarea continuă şi furnizarea de servicii sociale adecvate nevoilor persoanele vârstnice, precum şi îmbunătăţirea cadrului legislativ în acest sens.

„Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale îşi concentrează eforturile pentru incluziunea socială şi reducerea sărăciei, respectiv pentru identificarea de noi soluţii la nevoile tuturor grupurilor vulnerabile, prin implementarea mai multor proiecte în domeniul serviciilor sociale care dezvoltă sistemul de servicii sociale, în principal pentru categoriile de risc (persoane vârstnice şi îngrijitorii informali ai acestora, persoanele fără adăpost etc). De asemenea, pentru a veni cât mai aproape de beneficiari, Ministerul  Muncii are în vedere reformarea sistemului naţional de asistenţă socială. Acolo unde serviciile sociale nu prea există, în special în mediul rural, au fost aprobate mai multe măsuri guvernamentale, printre care creşterea la 1.000 de lei/beneficiar a subvenţiilor acordate de la bugetul de stat furnizorilor privaţi  care acordă servicii sociale şi la 600 lei/persoană în cazul serviciilor acordate în centrele de zi la domiciliu sau în comunitate. În ceea ce priveşte finanţarea activităţii furnizorilor publici de servicii sociale, potrivit noilor reglementări, autorităţile administraţiei publice locale care gestionează cămine pentru persoane vârstnice vor primi 30% din standardele minime de cost pentru fiecare beneficiar”, a declarat reprezentantul Ministerului Muncii, Elena Dobre, potrivit Guvernului.

Ministerul Muncii a elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei Naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânire activă pentru perioada 2023-2030. Proiectul se află în procedură transparentă decizională. 

„Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România este un document manifest menit să pună pe agenda publică din România subiectul îmbătrânirii active, al dreptului persoanelor vârstnice de a fi îngrijite în condiții de bună stare, la domiciliul acestora sau oriunde aleg ele, și de a continua să aibă o viață activă alături de familie și prieteni” , arată sursa citată. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite