Ciucă, despre creșterea pensiilor: De la 10% la 15%. Sunt mai multe ipoteze

0
0

Nicolae Ciucă susține că pe masa Guvernului sunt mai multe ipoteze privind procentul cu care vor fi mărite pensiile începând cu 1 ianuarie 2023, fiind inclusiv varianta cu 15%.

Nicolae Ciucă susține că măririle la pensii pot fi între 10% și 15% FOTO gov.ro
Nicolae Ciucă susține că măririle la pensii pot fi între 10% și 15% FOTO gov.ro

Întrebat cu cât ar putea fi majorate pensiile, în contextul în care diverşi politicieni vin în față cu procente diferite, premierul Nicolae Ciucă a explicat că există mai multe ipoteze în acest sens.

Tocmai aici apare partea care nu trebuie să se transmită către oameni pentru a le crea aşteptări, pentru că şi aşa sunt destul de necăjiţi şi aşa au problemele pe care le ştim cu toţii. Eu îmi păstrez partea de responsabilitate. Îmi doresc foarte mult, ca prim ministru, şi nu cred că există cineva care să nu-şi dorească să poată să acopere această rată a inflaţiei prin asigurarea de venituri suplimentare pensionarilor, tuturor celor care au viaţă activă şi lucrează într-un domeniu sau altul, cetăţenilor vulnerabili. Acum, în momentul de faţă, avem ipoteze, sunt ipoteze de la 10% la 15%, la 11%”, a declarat Nicolae Ciucă într-un interviu difuzat, marţi seară, de Antena 3.

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, a declarat luni în emisiunea Talk News de la Profit news TV că există din partea tuturor partidelor care fac parte din coaliţie intenţia de a majora pensiile.

Concurs de promisiuni ale partidelor

Partidele au dat startul promisiunilor privind procentul cu care vor crește pensiile, fiind avansate procente tot mai mari. 

În timp ce PSD insistă că pensiile pot fi mărite cu 10%, liberalul Rareș Bogdan susține că cifra este prea mică, iar într-un context favorabil al proiecțiilor bugetare, propunerea să fie de 16%. De altfel, eurodeputatul a susținut că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ar trebui să demisioneze, dacă nu găsește resurse privind o creștere consistentă.

În același timp, Florin Cîțu, fost lider al PNL și economist de profesie, susține că pensiile ar putea crește cu 15%, iar majorarea se poate aplica și fără creșterea procentului din PIB pentru pensii, stabilit în PNRR (9,4%), însă este nevoie ca Guvernul să dea drumul la reforme.

Noi propuneri legislative

Forța Dreptei a depus un proiect care prevede majorarea pensiilor cu procentul inflației din luna precedentă proiecției bugetare. Astfel, potrivit liderului formațiunii, pensiile ar putea crește cu până la 18%. „Bugetul are bani, a înregistrat creșteri de încasări pe care nici măcar Ministerul Finanțelor nu le-a prevăzut”, a explicat Ludovic Orban, într-un interviu la RFI.

Pe de altă parte, ultimele date referitoare la inflație arătau că aceasta a ajuns la 15,3% în luna august, iar predicțiile optimiste ale economiștilor este că aceasta va fi în decembrie 13%. Iar proiectul de buget ar trebui să fie discutat în Guvern în octombrie, pentru a fi dat votul în noiembrie.

USR și PMP plusează

Și mai mult plusează Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene din partea USR, care a negociat PNRR. USR-istul a explicat într-un mesaj pe Facebook faptul că Guvernul poate mări pensiile și cu 27%, dacă vrea

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite