Marcel Ciolacu: România ar putea dona Ucrainei aeronavele MiG-21 LanceR. Avioanele sunt consemnate la sol din cauza problemelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu la baza militară Mihail Kogălniceanu foto: FB/Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu la baza militară Mihail Kogălniceanu foto: FB/Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu susţine că decizia poate fi luată în funcţie de evoluţia conflictului militar din Ucraina. Ministerul Apărării Naţionale a decis ca toate avioanele MiG-21 LanceR să fie consemnate la sol.

Marcel Ciolacu spune că România ar putea dona aceste aeronave de luptă Ucrainei. „Este posibil, în funcţie de evoluţia lucrurilor din Ucraina”, a declarat preşedintele PSD, citat de Digi24.

„Haideţi să fim corecţi, avem o frontieră de 650 de kilometri cu Ucraina. Nimeni nu ştie cum va evolua situaţia din Ucraina, e normal să ne pregătim pentru aşa ceva. Dar asta nu înseamnă că România va intra direct în acest conflict cu Rusia. Este posibil, în funcţie de evoluţia lucrurilor din Ucraina, România să facă acest lucru (să trimită Kievului avioanele MiG 21 LanceR - n.red.), dar efortul împotriva Rusiei al tuturor ţărilor civilizate şi din Uniunea Europeană, dar şi din afara Uniunii Europene – şi aici mă refer în mod direct la partenerul strategic al României, Statele Unite ale Americii – trebuie să fie asumat de către toate statele” a spus Marcel Ciolacu.

„Primul pas este să avem un cadru legislativ. Nu o să încalce nimeni legea şi astfel de hotărâri nu cred că se vor lua pe ascuns sau să nu fie informată toată lumea. Dar este normal ca noi, ca şi stat, să ne pregătim pentru orice evoluţie a conflictului din Ucraina, noi trebuie să apărăm Ucraina, este evident acest lucru”, a adăugat preşedintele PSD, referindu-se la posibilitatea ca România să doneze armament Ucrainei.

Prin ordin al şefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, activităţile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie.

Ministerul Apărării Naţionale transmite că măsura a fost luată „având în vedere incidenţa considerabilă a evenimentelor şi accidentelor de aviaţie înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime şi aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătăţirii siguranţei aeronautice şi pentru prevenirea producerii evenimentelor şi accidentelor de aviaţie prin reducerea riscurilor asociate defecţiunilor tehnice.”

În urmă cu câteva zile, o aeronavă MiG-21 LanceR a avut probleme la trenul de aterizare, iar la începutul lunii martie acelaşi model de avion s-a prăbuşit în zona Cheile Dobrogei. Pilotul a murit. Şi elicopterul IAR - 330 PUMA plecat în căutarea MiG-ului s-a prăbuşit, iar şapte militari au murit.

Vă recomandăm şi: 

Ministrul român al Apărării, despre livrarea de arme în Ucraina: Nu vorbim despre armament în acest moment. Ne concentrăm pe ajutor umanitar

MiG 21 LanceR prăbuşit în Dobrogea, pilotul a murit. Elicopterul IAR 330-Puma trimis în căutare a căzut şi el. Cei şapte militari de la bord, morţi VIDEO UPDATE

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite