Make it in Germany - ospitalitatea germană prinde contur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Germania aleg să emigreze din ce în ce mai mulţi europeni, mai ales din ţările afectate de criză. Însă adaptarea în noua patrie e dificilă. Legile sunt complicate şi nici germanii nu-i primesc cu braţele deschise.

Conform Oficiului Federal de Statistică, în 2012, pe teritoriul Germaniei, au sosit peste un milion de imigranţi. Numărul spaniolilor, al grecilor şi portughezilor care au decis să-şi încerce norocul într-o ţară cu o economie încă stabilă s-a dublat. Aproape o jumătate dintre străinii nou sosiţi au studii superioare sau diplome de înaltă calificare - reiese dintr-un studiu al Fundaţiei Bertelsmann.

Întrebările celor care au ales Germania sunt mereu aceleaşi: Care este oferta locurilor de muncă? Ce diplome sunt recunoscute? Cum decurge procesul de integrare socială? Care sunt şansele de a rămâne pe termen lung în noua patrie? Dacă nu este capabilă să răspundă rapid acestor întrebări, Germania riscă să piardă atât mână de lucru preţioasă cât şi forţa tânără de care societatea germană are atâta nevoie.

Planuri concrete sau promisiuni electorale?

Deocamdată, însă, străinii se izbesc de bariera unor legi complicate care le impun condiţii aproape imposibil de îndeplinit, susţine asociaţia "Economia întreprinderilor mici şi mijlocii". Mai mult, pentru obţinerea autorizaţiilor, nou-sosiţii au de străbătut hăţişul autorităţilor de land şi federale, iar atribuţiile multor instituţii diferă de la o regiune la alta.

Ernst Burgbacher, secretar de stat în Ministerul Economiei, admite faptul că Germania a preferat să respingă, nu să-şi arate ospitalitatea. "Însă toţi oamenii din lume ar trebui să ştie că sunt bineveniţi aici", susţine Burgbacher care mai promite şi că Guvernul de la Berlin intenţionează să impună condiţii mai blânde la acordarea dreptului de muncă pe teritoriul Republicii Federale.

Desigur, în ochii opoziţiei, toate acestea sunt numai nişte promisiuni rostite înaintea alegerilor parlamentare din toamnă. Reprezentantul Ministerului federal al economiei, Ernst Burgbacher, afirmă, însă, că executivul face demersuri concrete în acest sens. "Suntem pe drumul cel bun", declară Butgbacher.

Legi noi, oportunităţi noi

De la 1 iulie 2013 va intra în vigoare un nou Regulament pentru ocuparea forţei de muncă. După această dată, în Germania vor putea munci şi specialişti din spaţiul non-UE. Domeniile care duc lipsă de mână de lucru calificată vor deveni accesibile mult mai repede şi mai uşor pentru străini.

Legea privind recunoaşterea diplomelor/calificărilor obţinute peste hotare, intrată în vigoare cu un an în urmă, îşi dovedeşte eficienţa. Pentru compararea calificărilor dobândite în străinătate cu cele din Germania, la dispoziţia angajatorilor va sta portalul BQ, începând din această vară.

Pentru imigrant, cea mai importantă ar fi informarea înainte de părăsirea locurilor natale, susţine Ernst Burgbacher. În acest sens, de un real ajutor ar putea fi platforma online "Make-it-in-Germany", accesată în prezent de către 1,7 milioane de utilizatori. Pagina oferă o bursă a locurilor de muncă şi consiliere în mai multe limbi străine.

Exemplul oraşului Hamburg

Din dorinţa de a uşura viaţa străinilor care se stabliesc la Hamburg, administraţia a înfiinţat aşa-numitul "Centru de bun venit". Birte Steller, şefa acestui birou, spune cu mândrie că imigranţii sunt trataţi atât de bine încât unii îi întreabă pe funcţionarii centrului dacă într-adevăr acolo se găseşte sediul unei autorităţi.

Centrul din Hamburg este un proiect-pilot faţă de care, între timp, manifestă interes mai multe metropole de pe teritoriul ţării. Următorul birou similar urmează să fie inaugurat, vara aceasta, la Autoritatea pentru străini din München.

Administraţiile locale iau iniţiativă

Comunităţile Lingen (Emsland) şi Wunsiedel (Bavaria) au ales o altă cale. Indiferent de culoarea politică, reprezentanţii locali au făcut front comun cu cei ai economiei private şi au pornit prin Europa în căutarea unor noi cetăţeni. Străinii pe care intenţionează să-i atragă în comunităţile lor ar trebui să completeze necesarul de mână de lucru din întreprinderile mici şi mijlocii.

Dieter Krone, primarul orăşelului Lingen, a primit din partea localităţii spaniole Salt, aplicaţiile multor tineri muncitori interesaţi să muncească în Germania. În Salt, rata şomajului în rândul persoanelor tinere este de cca. 50%.

Din păcate, din toate CV-urile primite, firmele din Lingen n-au putut alege mare lucru deoarece puţine calificări au corespuns cerinţelor angajatorilor germani.

Prin urmare, oraşul Lingen şi-a schimbat strategia: "Firmele noastre ne spun concret ce caută, iar noi îi rugăm pe colegii spanioli să ne facă ei recomandările de rigoare", povesteşte primarul Krone. Recomandările partenerilor din Spania au şi rolul de a spori încrederea reciprocă. Ar fi inacceptabil ca partea germană să profite de mână de lucru ieftină, dintr-o ţară aflată într-o situaţie delicată. De aceea, primarul urbei Lingen este sigur că angajatorii germani vor fi corecţi şi nu vor încălca regulile acestui parteneriat.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite