LIVE TEXT România sub conducere interimară: Predoiu, numit premier de Bolojan
0Președintele Ilie Bolojan l-a numit, marți, 6 mai, premier interimar pe ministrul de Interne Cătălin Predoiu. Acesta preia conducerea Guvernului după demisia lui Marcel Ciolacu.

UPDATE 21.00 George Simion, dispus să organizeze anticipate și să îl propună pe Călin Georgescu premier
George Simion, candidatul clasat pe primul loc în turul II al alegerilor prezidențiale, a fost întrebat într-un interviu Digi24 dacă l-ar propune premier pe fostul candidat Călin Georgescu.
„Da, l-aș pune, dacă își dorește acest lucru”, a spus George Simion, susținând însă că nu l-a întrebat încă pe fostul candidat dacă e dispus să accepte.
„Nu mai mergem atât de departe cu planurile. Nu se întâmplă în fiecare zi ca într-un stat al UE să se anuleze alegerile. (...) Există mai multe variante în lucru. Eu mă aștept ca din actuala componență a Parlamentului (...) Vom vedea dacă acest vot se menține, dacă avem girul. Eu voi insista probabil să merg și la niște alegeri anticipate. (...) Cred că îl voi propune și voi găsi 50%. Este o posibilitate (n. r. - alegeri anticipate). Eu sunt preocupat acum să câștig aceste alegeri”, a mai spus George Simion.
UPDATE 19.00 Nicușor Dan, apel la calm
Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a susținut o conferință de presă la sediul său de campanie, în aceeași zi în care George Simion l-a provocat la o dezbatere.
„Trebuie să dăm un mesaj de calm și stabilitate”, a subliniat Nicușor Dan.
Candidatul independent spune că nu e cazul de panică în privința situației financiare: „BNR are o rezervă valutară de 60 de miliarde de euro, capabilă să combată orice atac asupra leului”, a declarat candidatul, precizând că, în plus „România începe să absoarbă acum sume consistente din fonduri europene”.
UPDATE 18.00 AUR anunță că vrea anticipate
AUR anunță că vrea anticipate dacă George Simion ajunge la Cotroceni, în urma alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. „80% dintre români, dintre cei care au votat duminică, nu vor PSD, PNL, UDMR. Aproape 4 milioane de români au votat un conservator. Eu cred că trebuie să ne întoarcem la democrație, la ce vor românii”, a declarat liderul AUR.
UPDATE 16.00 Simion, atac la președintele interimar Cătălin Predoiu
Liderul AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat despre premierul interimar Cătălin Predoiu, că este „cel mai abuziv dintre miniștri”.
„Aș vrea să fac câteva remarci despre felul în care actualul președinte interimar alege să ia în derâdere voința românilor și să pună în funcția de premier pe cel mai abuziv dintre miniștri, omul care a participat la lovitura de stat dată pe 6 decembrie împotriva poporului român. Este o rușine faptul că domnul Cătălin Predoiu ocupă, fie și interimar, până când, fie eu, fie Nicușor Dan, vor ocupa locul de președinte, scaunul de premier”, a declarat Simion în deschiderea „Romanian-American Business Conference 2025”, eveniment organizat la Palatul Parlamentului.
UPDATE 14.00 Varianta viitoarei Guvernări vine din USR
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat că o coaliţie PSD-PNL-USR este singura soluție pentru viitoarea guvernare. E nevoie de PSD la masă pentru majoritate parlamentară, a susținut purtătorul de cuvânt al USR, completând că cea mai bună formulă ar fi cu Ilie Bolojan în conducere.
Moșteanu a mai susținut că formula cea mai bună ar trebui să îl plaseze pe Ilie Bolojan în fruntea guvernării.
UPDATE 14.00 Cătălin Predoiu a preluat mandatul
Prim-ministrul interimar Marian-Cătălin Predoiu și-a preluat mandatul, la Palatul Victoria, conform Decretului prezidențial numărul 623, publicat în Monitorul Oficial 401 din data de 6 mai 2025.
,,Guvernul României își va continua activitatea în condițiile de interimat, așa cum sunt stabilite de Constituție și de legi. Continuitatea și coerența guvernamentală sunt importante pentru bunul mers al treburilor publice, dar și pentru predictibilitatea și echilibrul circuitelor economice private, pentru piețele financiare, pentru interesele tuturor companiilor românești, ale societății civile, ale tuturor cetățenilor români, oriunde s-ar afla. Acest mandat interimar se desfășoară într-un context electoral important pentru toți cetățenii români. Instituțiile executive care au atribuții în organizarea procesului electoral își vor îndeplini atribuțiile și competențele cu echidistanță, transparență și legalitate deplină, astfel încât cetățenii români să își exercite votul liber și în siguranță publică, așa cum s-a întâmplat și la primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurat în urmă cu câteva zile. Deși este vorba doar de un mandat interimar, Guvernul va rămâne un interlocutor deschis dialogului pentru partenerii sociali, investitori, partenerii externi ai României. România este și trebuie să rămână o democrație rezilientă, o țară ale cărei obiective de dezvoltare rămân ancorate în valorile euro-atlantice”, a afirmat Cătălin Predoiu, Prim-Ministru interimar.
UPDATE 13.40 Nicușor Dan: „România e deja zguduită de primele efecte ale unui experiment nociv, reprezentat de Simion”
„Alegerile din 18 mai nu sunt despre cine strigă mai tare. Sunt despre cine poate conduce România într-un moment de cumpănă. România e deja zguduită de primele efecte ale unui experiment nociv, reprezentat de Simion: o gaură de 2 miliarde de euro în rezerva valutară într-o singură zi, panică pe bursă, semnale clare de retragere a încrederii investitorilor. Cursul euro-leu a depășit pragul de 5 lei astăzi. Aceasta e factura iresponsabilității. Dacă mergem mai departe pe acest drum, urmează scumpiri în lanț, instabilitate economică, izolare internațională, faliment de țară. Președintele ales pe 18 mai poate decide cine va forma următorul guvern. Iar această decizie va cântări greu pentru fiecare român: fie ieșim din criză, fie ne afundăm și mai tare”, a transmis Nicușor Dan.
Pentru mai multe detalii accesați: Nicușor Dan iese la atac: „România e zguduită de primele efecte ale unui experiment nociv, reprezentat de Simion”
UPDATE 12.00 Varianta unei viitoare alianțe PSD-AUR
Senatorul PNL Vasile Blaga a declarat, marți, că liberalii nu ar face coaliție cu AUR, în cazul în care George Simion câștigă alegerile prezidențiale, însă nu exclude ca PSD să se alieze cu aceștia.
„Lucrurile puteau fi clarificate încă din noiembrie anul trecut. (...) În ceea ce privește Partidul Național Liberal, noi am luat decizia bună, cred eu, imediat după primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut, când am procedat la înlocuirea conducerii partidului, care de fapt și-a asumat înfrângerea de atunci. Acum suntem în fața unei situații clare”, a declarat Vasile Blaga.
UPDATE 11.00 Cine este Cătălin Predoiu, noul premier interimar al României
Cătălin Predoiu (56 ani), ministru de Interne, vicepremier și președinte al Partidului Național Liberal, a fost desemnat marți, 6 mai 2025, pentru a treia oară premier interimar.
Politician aflat la al treilea mandat de parlamentar, Cătălin Predoiu (56 ani) a fost ales în 2024 senator din partea Partidului Național Liberal, în Circumscripția Electorală nr. 31 Prahova. A mai fost desemnat premier interimar în alte două momente importante: în februarie 2012, după demisia premierului Emil Boc, și în iunie 2023, după demisa lui Nicolae Ciucă. Din 15 iunie 2023 ocupă funcțiile de vicepremier și ministru de Interne în Guvernul României.
Predoiu a deținut funcția de ministru al Justiției în patru guverne: guvernul Tăriceanu (2008), guvernul Boc, guvernul Ungureanu și guvernul Orban.
Pentru mai multe detalii accesați Cătălin Predoiu, premier interimar pentru a treia oară, este un veteran al crizelor politice. Ce avere declară liderul PNL.
UPDATE 10.00 Criza politică continuă
Astăzi va fi dezbătută de plenul Camerei Deputaţilor moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, iniţiată de AUR şi POT. Ministrului i se reproșează „izolarea” statului român.
Moțiunea a fost depusă inițial în aprilie. Textul a fost însă restituit iniţiatorilor pe motiv că nu respecta prevederile regulamentului.
Plenul Camerei Deputaților începe la 14.00.
UPDATE 9.45 Premierul interimar este ministrul de Interne Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu a deținut până ieri și funcția de vicepremier. El este și președinte interimar al PNL.
„Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, l-a primit luni, 5 mai 2025, pe domnul Marcel Ciolacu, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de Prim-ministru.
În temeiul prevederilor constituționale, Președintele interimar al României a luat act de demisia domnului Marcel Ciolacu și a semnat decretul prin care se constată vacanța funcției de Prim-ministru al Guvernului României.
Totodată, Președintele Ilie Bolojan a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Ieri după demisia lui Marcel Ciolacu, Cătălin Predoiu spunea că „o să discutăm cu președintele interimar și o să decidem în privința premierului. Luăm în calcul toate variantele”.
Guvernul interimar, condus de un premier desemnat temporar, are atribuții restrânse în comparație cu un guvern cu puteri depline. În perioada interimatului, Executivul are voie să emită doar acte normative sau individuale necesare pentru buna administrare a treburilor publice. Nu poate, însă, iniția politici publice noi.
În acest moment, România are atât președinte interimar cât și premier interimar
România traversează o perioadă politică fără precedent, fiind condusă simultan de doi lideri interimari. După demisia premierului Marcel Ciolacu și absența unui președinte ales, țara are în fruntea sa un președinte interimar – Ilie Bolojan – și un premier interimar – Cătălin Predoiu.
Știrea inițială
Președintele interimar Ilie Bolojan a comunicat, luni seara, că a luat act de demisia premierului Marcel Ciolacu. Astfel, potrivit acestuia, în prima parte a zilei de marți, 6 mai, va numi un premier interimar în conducerea Executivului, care își va păstra miniștrii, în ciuda anunțului PSD privind ieșirea de la guvernare.
Potrivit unor surse politice, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ar fi refuzat să îl înlocuiască pe Marcel Ciolacu la conducerea Guvernului. Nici Marian Neacșu nu și-a dorit fotoliul de premier interimat.
Ar fi rămas în cărți ministrul Educației Daniel David și Bogdan Ivan, ministrul economiei și Digitalizării.
Coaliția de guvernare s-a reunit în ședință, luni. Conducerile PSD, PNL și UDMR au analizat rezultatele obținute la primul tur de scrutin, iar deciziile luate vor schimba actualul tablou guvernamental.
Demisia
Demisia premierului Marcel Ciolacu vine după ce candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, nu a reușit să se califice în turul II al alegerilor prezidențiale, astfel că „acordul coaliției nu a fost împlinit”.
„Coaliţia de guvernare nu are o legitimitate, cel puţin în această componenţă. Am propus colegilor mei ieşirea din coaliţie, ceea ce duce la demisia mea din funcţia de prim-ministru”, a explicat Marcel Ciolacu.
Întrebat de ziariști în legătură cu demisia sa, Marcel Ciolacu a spus că oricum urma să fie demis de viitorul președinte al României, indiferent care dintre cei doi candidați rămași în cursa electorală va ajunge la Cotroceni.
Ce se întâmplă cu Guvernul
Miniștrii social-democrați rămân momentan în funcții, pentru evitarea unei crize politice accentuate.
Cu toate astea, guvernul interimar, condus de un premier desemnat temporar, are atribuții restrânse în comparație cu un guvern cu puteri depline.
În perioada interimatului, Executivul are voie să emită doar acte normative sau individuale necesare pentru buna administrare a treburilor publice. Nu poate, însă, iniția politici publice noi.
De asemenea, Guvernul interimar nu poate emite ordonanțe sau ordonanțe de urgență și nici nu are dreptul să inițieze proiecte de lege în Parlament.
Această limitare a atribuțiilor are rolul de a preveni abuzul de putere într-o perioadă de tranziție politică și de a garanta stabilitatea instituțională până la numirea unui nou cabinet legitim.