Video Criză în Coaliție. Ciolacu demisionează și PSD iese de la guvernare. PNL și USR îl susțin pe Nicușor Dan, PSD nu LIVE TEXT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliția de guvernare s-a reunit în ședință, luni. PSD, PNL și UDMR analizează rezultatele obținute la primul tur de scrutin. Deciziile schimbă actualul tablou guvernamental. 

Rezultatul ar putea schimba încă din prima zi tabloul guvernării FOTO Arhivă / Inquam
Rezultatul ar putea schimba încă din prima zi tabloul guvernării FOTO Arhivă / Inquam

UPDATE 21.00 Președintele interimar a luat act de demisia premierului

Președintele interimar Ilie Bolojan a luat act de demisia premierului Marcel Ciolacu, depusă în această seară de Marcel Ciolacu.

Un premier interimar va fi desemnat în prima parte a zilei de marți, 6 mai. 

UPDATE 20.00 Băsescu explică cum poate recupera Nicușor Dan voturi

Fostul președinte a comentat primul tur al alegerilor prezidenţiale, în urma căruia în turul al doilea au ajuns George Simion și Nicușor Dan.

Traian Băsescu crede că primarul general al Capitalei poate recupera diferența de voturi dacă se va înregistra o mai mare prezență la vot: „În 2000 la București eu obținusem în primul tur 16% și (voturile) au fost recuperabile, Oprescu avea 41% și am câștigat Bucureștiul în turul 1. La prezidențiale nu s-au prezentat circa 9 milioane de români cu drept de vot la urne. Din 11 (candidați, n.r.), au rămas doi candidați. Dintre cei 9 milioane care n-au venit la vot în primul tur, vor fi milioane care vor veni acum la vot”. 

Fostul președinte a subliniat și importanța unui vot care să mențină direcția pro-europeană și pro-NATO a țării și crede că misiunea lui Nicușor Dan este aceea de a-i convinge pe români că va face ceea ce promite.

Traian Băsescu și-a susținut opinia și într-o postare pe Facebook, unde a menționat: „Nicuşor Dan nu are nevoie de alianţe cu Ciolacu, Ponta, Predoiu. Nicuşor Dan are nevoie de o alianţă cu Poporul Român”.

UPDATE 19.30 Predoiu: „O să discutăm cu președintele interimar și o să decidem în privința premierului”

Cătălin Predoiu, șef interimar al PNL, a refuzat să comenteze și să facă speculații privind deciziile luate de PSD. 

Întrebat cum vor rezolva aritmetica voturilor, Cătălin Predoiu a precizat: „Anumite decizii s-au luat la PSD, noi nu putem influenta, ceea ce putem este sa maximizam acest efort, sunt încă nehotărâți 9 milioane. Mizez pe orice alegător care nu își dorește extremism la președinție”.  

„O să discutăm cu președintele interimar și o să decidem în privința premierului. Luăm în calcul toate variantele”, a mai spus șeful interimar al PNL. 

UPDATE 19.05 PSD nu-l susține pe Nicușor Dan

 Ciolacu a mai precizat că a doua decizie, la propunerea colegilor cu experienţă politică din interiorul partidului, a fost de a nu susţine public unul dintre cei doi candidati din turul 2. „Fiecare simpatizant al Partidului Social-Democrat va vota cum doreşte pe propria conştiinţă, un lucru care mi se pare corect”, a completat Ciolacu. 

UPDATE 19.00 Ciolacu anunță oficial că demisionează

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial că își depune demisia, motivând că actuala coaliție nu mai este legitimă din momentul în care candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, nu a intrat în turul II. 

„Oricum mă schimba viitorul președinte. Va exista o viitoare coaliție care va guverna”, a precizat Marcel Ciolacu în fața jurnaliștilor. 

Marcel Ciolacu a precizat că „mai e o perioadă scurtă până se va crea o nouă coaliție”. 

„Am ascultat și vocea mass-media și vocea românilor de duminică și cred că președintele va decide împreună cu partidele care vor guverna. Cât timp voi fi eu președinte la PSD nu va exista guvernare PSD - AUR”, a mai precizat Marcel Ciolacu. 

Discuțiile cu privire la conducerea partidului ar urma să fie purtate după turul II. 

UPDATE 18.45 USR a decis susținerea lui Nicușor Dan în turul II al alegerilor prezidențiale

Comitetul Politic al USR a decis, luni seară, 5 mai, susținerea oficială a lui Nicușor Dan în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

UPDATE 18.30 Nicușor Dan, apel la partide 

„Fac apel la politicieni să lase spațiul mediatic în aceste două săptămâni pentru acei români care au dovedit că au reușit, să lase spațiul mediatic pentru o dezbatere de care societatea românească are nevoie și eu sunt foarte optimist că românii vor face alegerea corectă pe 18 mai”, a spus Nicușor Dan într-o conferință de presă, luni, 5 mai. 

Candidatul a mai susținut că „trebuie să ne concentrăm în următoarele două săptămâni pe alegerile din 18 mai pentru că e vorba de direcția în care va merge România, după 18 mai evident că e timpul pentru o discuție foarte serioasă pentru guvernarnare”. 

UPDATE 18.25 PSD votează pentru ieșirea de la guvernare

Social-democrații au decis în unanimitate ieșirea de la guvernare, potrivit surselor „Adevărul”. Premierul Marcel Ciolacu își va depune mandatul. De altfel, partidul nu va susține oficial un candidat în turul II al alegerilor prezidențiale. 

UPDATE 17.35 PNL îl susține pe Nicușor Dan în turul II al alegerilor prezidențiale

Liberalii au votat în unanimitate susținerea lui Nicușor Dan în turul II al alegerilor prezidențiale. PNL s-a reunit de la 16.00, într-o ședință de Birou Național Politic (BPN), partidul urmând să anunțe ulterior pozițiile sale cu privire la situația politică curentă.

UPDATE 17.25 PSD decide dacă iese de la guvernare

Radu Moldovan, președintele PSD Bistrița-Năsăud, a subliniat în ședința PSD ca partidul trebuie să iasă de la guvernare. Astfel că, partidul votează ieșirea de la guvernare. Decizia va aduce instant demisia premierului Marcel Ciolacu. 

UPDATE 17.15 Europarlamentarul PSD Victor Negrescu nu vede posibilă o alianţă cu AUR

„PSD nu poate fi la remorca altui partid şi cu siguranţă, cel puţini eu, nu consider că PSD poate forma în prezent o alianţă cu AUR sau orice fel de coabitare”, a mai declarat Negrescu.

UPDATE 17.00 PSD și USR au intrat în ședințe de partid  

PSD s-a reunit  luni, 5 mai, de la 17.00, într-o ședință a Consiliui Politic Național al partidului, în sistem hibrid, cu participare fizică și online, la sediul central al PSD. 

Social-democrații urmează să decidă dacă mai rămân la guvernare. 

Și USR, partid aflat în Opoziție, s-a reunit luni, de la 17.00, într-o ședință a Comitetului Politic al partidul pentru stabili strategia electorală pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale.

Ședința are loc în format online, dar președintele interimar al USR Dominic Fritz și alți lideri ai partidului se află la sediul din Capitală. 

UPDATE 16.50 Ciolacu propune ieșirea PSD de la guvernare

„Unul dintre cele doua obiective nu a fost dus la bun sfarsit (n. r. - cele două obiective din acordul coaliției). În consecință, acordul coaliției nu a fost îndeplinit, decât parțial. Azi, după ce am văzut votul românilor, am să propun ca partidul PSD să iasă din această coaliție. Dacă vor vota, normal că eu am să îmi depun demisia, tot azi, la președintele interimar”, a declarat Marcel Ciolacu înainte de ședința social-democraților

UPDATE 16.15 Organizația lui Paul Stănescu admite eșecul la prezidențiale

Crin Antonescu a obținut în județul Olt doar 25,93% din voturi, față de 44,30% care s-au adunat pentru George Simion, deși, teoretic, a fost susținut și de PSD și de PNL. Este pentru prima dată, după decenii întregi, când PSD Olt pierde alegerile prezidențiale, reușind anterior să câștige chiar și atunci când candidatul partidului era învins la nivel național. Reprezentanții organizației în care Paul Stănescu este președinte de onoare au postat următorul mesaj pe contul oficial da Facebook:

Votul este suveran, iar mesajul transmis de olteni este limpede.

Alianțele de compromis nu generează încredere. Deși, pentru PSD Olt, rațiunea implicării în această ecuație electorală a fost stabilitatea și evitarea izolării. Dar votul dumneavoastră ne arată că acest drum nu a fost convingător.

Am primit acest semnal cu toată responsabilitatea.

La nivelul organizației noastre, vom analiza în detaliu rezultatele și vom exprima, ferm, poziția PSD Olt în cadrul discuțiilor naționale. Suntem și rămânem loiali principiilor social-democrate. Experiența acestei campanii arată că alergarea între valorile PSD și cele liberale, chiar și argumentată prin ideea dialogului, nu a convins.

Credem în pluralism politic. Credem că tradiția valorilor social-democrate nu poate fi ștearsă.

În județul Olt, candidatul alianței a obținut 46.844 de voturi – un rezultat insuficient pentru a merge mai departe”, este o parte din mesajul PSD.

UPDATE 16.05 Olguța Vasilescu respinge „oferta” de a prelua PSD

E prea la cald să comentez astăzi rezultatul votului, așa că voi aștepta să văd dacă poporul a avut dreptate sau va regreta ca și în ultimii 20 de ani decizia de la vot. Cert este că la Dolj, candidatul Crin Antonescu, despre care eu cred că putea fi cel mai bun președinte post revoluție, a obținut cel mai mare număr de voturi dintre toate județele României, altele decât cele conduse de UDMR. Astăzi însă vreau să fac o precizare, pe care am făcut-o și anul trecut, în momentul învestirii ca primar: NU mă interesează să plec din Craiova în următorii patru ani, cel puțin. Pentru nicio funcție, inclusiv președinte PSD, cum văd că vehiculează unii că mi-aș dori sau alții care mă văd în această poziție. Partidul nu se poate conduce decât de la București, iar promisiunea mea de a-mi finaliza mandatul de primar al Craiovei este și a fost fără echivoc”, a scris primărița Craiovei pe Facebook.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Luni, 5 mai 2025, au apărut informații conform cărora Olguța Vasilescu ar fi dorită în fruntea PSD, pentru a se întâmpla asta Paul Stănescu sunând mai mulți lideri din teritoriu care să susțină această idee în ședința PSD. 

Ședința s-a încheiat. Partidele se pregătesc pentru întâlnirile proprii. 

UPDATE 16.00 PNL intră în ședință 

Liberalii s-au reunit luni, 5 mai, de la 16.00, într-o ședință de Birou Național Politic BPN, partidul urmând să anunțe ulterior pozițiile sale cu privire la situația politică curentă. 

UPDATE 15.10 Coaliția caută disperată un premier

Potrivit unor surse politice, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a refuzat să îl înlocuiască pe Marcel Ciolacu la conducerea Guvernului. Nici Marian Neacșu nu și-a dorit fotoliul de premier interimat.

Ar fi rămas în cărți ministrul Educației Daniel David și Bogdan Ivan, ministrul economiei și Digitalizării.

UPDATE 15.00 Ce le recomandă Bolojan foştilor colegi de partid, după ce Gigel Ştirbu a cerut ieşirea de la guvernare

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL,le-ar fi transmis colegilor de partid să nu părăsească guvernarea în perioada imediat următoare. Ilie Bolojan a argumentat că o eventuală ieșire din coaliție a PNL ar putea declanșa o criză politică afectând direct costurile de împrumut ale României și agravând o situație economică deja extrem de fragilă, marcată de un deficit bugetar de 9% din PIB, cel mai ridicat din Uniunea Europeană.  

UPDATE 14.00 Coaliția are nevoie de un șoc

Potrivit unor surse politice, liderii coalitiei au agreat ca este nevoie de o schimbare radicală, astfel că premierul și-a pus mandatul pe masa coaliției și ar urma să-și anunțe astăzi demisia, urmând la președintele Ilie Bolojan să numească un prim-ministru interimar din rândul actualilor miniștri. Se pare că este vorba despre ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. 

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

UPDARE 13.45 Și la PSD va fi astăzi o ședință. 

Liderii partidului se vor întruni în ședință la ora 17.00. Potrivit unor surse din partid, atunci onducerea PSD își va depune mandatul oficial.

UPDATE 13.10 Președinte interimar

Dupănereușita electorală de duminică, PSD ar urma să aibă un nou președinte interimarpână la alegerile interne și una dintre cele mai vehiculate variante este Olguța Vasilescu.***Rezultatele primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2025 aduc o zi de foc nu numai în partidele coaliției, ci și în USR, care rămâne oficial fără șef de partid. Situația este și mai complicată în PSD, PNL și UDMR, partide ale căror decizii pot influența soarta guvernării.Coaliția se reunește luni, 5 mai, de la 13.00, într-o ședință de urgență. După eșecul privind calificarea candidatului coaliției în turul II al alegerilor prezidențiale, cei mai vocali dintre membrii celor trei partide sunt liberalii. Gigel Știrbu, vicelider al deputaților PNL a cerut ieșirea de la guvernare și detașarea de PSD. Liberalii intră în ședință de partid de la 16.00Președintele interimar al PNL Bistrița-Năsăud, deputatul Robert Sighiartău, susține că rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale dovedesc că actuala coaliție guvernamentală „nu mai are susținere puternică în teritoriu”.Din PNL au apărut inclusiv anunțuri privind candidatul susținut la turul II, deși partidul nu a luat încă o decizie oficială. „În turul al doilea, voi vota Nicușor Dan. Pentru că direcția europeană a României nu e negociabilă”, a transmis pe Facebook Alexandru Muraru.

Soarta lui Marcel Ciolacu

Ziua este decisivă și pentru premierul Marcel Ciolacu. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că demisia, în primul rând de la partid, este o opţiune pentru Marcel Ciolacu, după rezultatele la alegerile prezidenţiale.Primarul Buzăului, Constantin Toma, îi cere demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de premier. Toma a declarat într-o intervenție la Digi24 că este nevoie ca întreaga conducere a partidului PSD, inclusiv Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, să plece din funcție și a spus că nu mai vede un viitor al alianței cu PNL și UDMR.

Primul cap căzut

Rezultatele primului tur de scrutin au adus și o primă demisie. Elena Lasconi, contestată din timpul campaniei și lăsată fără sprijinul partidului, anunță că demisionează din conducerea USR, ușurând astfel situația formațiunii politice, care avea să o schimbe cu forța. Vicepreședintele USR Dominic Fritz a anunțat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că va conduce partidul în următoarele săptămâni, iar până la finala electorală din 18 mai USR nu va lua decizii importante.USR se reunește în ședință de la 17.00. 

FOTO Inquam
FOTO Inquam

Potrivit unor surse politice, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a refuzat să îl înlocuiască pe Marcel Ciolacu la conducerea Guvernului. Nici Marian Neacși nu și-a dorit fotoliul de premier interimat.

Ar fi rămas în cărți ministrul Educației Daniel David și Bogdan Ivan, ministrul economiei și Digitalizării.

UPDATE 15.00 Ce le recomandă Bolojan foştilor colegi de partid, după ce Gigel Ştirbu a cerut ieşirea de la guvernare

FOYO FB
FOYO FB

Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, le-ar fi transmis colegilor de partid să nu părăsească guvernarea în perioada imediat următoare. Ilie Bolojan a argumentat că o eventuală ieșire din coaliție a PNL ar putea declanșa o criză politică afectând direct costurile de împrumut ale României și agravând o situație economică deja extrem de fragilă, marcată de un deficit bugetar de 9% din PIB, cel mai ridicat din Uniunea Europeană.  

UPDATE 14.00 Coaliția are nevoie de un șoc

Potrivit unor surse politice, liderii coalitiei au agreat ca este nevoie de o schimbare radicală, astfel că premierul își va anunța astăzi demisia, urmând la președintele Ilie Bolojan să numească un prim-ministru interimar din rândul actualilor miniștri. Se pare că este vorba despre ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. 

UPDARE 13.45 Și la PSD va fi astăzi o ședință. 

Liderii partidului se vor întruni în ședință la ora 17.00. Potrivit unor surse din partid, atunci onducerea PSD își va depune mandatul oficial.

UPDATE 13.10 Președinte interimar

Dupănereușita electorală de duminică, PSD ar urma să aibă un nou președinte interimar până la alegerile interne și una dintre cele mai vehiculate variante este Olguța Vasilescu.

***

Rezultatele primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2025 aduc o zi de foc nu numai în partidele coaliției, ci și în USR, care rămâne oficial fără șef de partid. Situația este și mai complicată în PSD, PNL și UDMR, partide ale căror decizii pot influența soarta guvernării.

Coaliția se reunește luni, 5 mai, de la 13.00, într-o ședință de urgență. 

După eșecul privind calificarea candidatului coaliției în turul II al alegerilor prezidențiale, cei mai vocali dintre membrii celor trei partide sunt liberalii. Gigel Știrbu, vicelider al deputaților PNL a cerut ieșirea de la guvernare și detașarea de PSD. Liberalii intră în ședință de partid de la 16.00Președintele interimar al PNL Bistrița-Năsăud, deputatul Robert Sighiartău, susține că rezultatele parțiale ale alegerilor prezidențiale dovedesc că actuala coaliție guvernamentală „nu mai are susținere puternică în teritoriu”.

Din PNL au apărut inclusiv anunțuri privind candidatul susținut la turul II, deși partidul nu a luat încă o decizie oficială. „În turul al doilea, voi vota Nicușor Dan. Pentru că direcția europeană a României nu e negociabilă”, a transmis pe Facebook Alexandru Muraru.

Soarta lui Marcel Ciolacu

Ziua este decisivă și pentru premierul Marcel Ciolacu. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că demisia, în primul rând de la partid, este o opţiune pentru Marcel Ciolacu, după rezultatele la alegerile prezidenţiale.

Primarul Buzăului, Constantin Toma, îi cere demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de premier. Toma a declarat într-o intervenție la Digi24 că este nevoie ca întreaga conducere a partidului PSD, inclusiv Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, să plece din funcție și a spus că nu mai vede un viitor al alianței cu PNL și UDMR.

Primul cap căzut

Rezultatele primului tur de scrutin au adus și o primă demisie. Elena Lasconi, contestată din timpul campaniei și lăsată fără sprijinul partidului, anunță că demisionează din conducerea USR, ușurând astfel situația formațiunii politice, care avea să o schimbe cu forța. 

Vicepreședintele USR Dominic Fritz a anunțat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că va conduce partidul în următoarele săptămâni, iar până la finala electorală din 18 mai USR nu va lua decizii importante.

USR se reunește în ședință de la 17.00. 

Alegeri prezidențiale 2025

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite