Liderul UDMR: Trebuie să clarificăm, prin schimbări legislative, articolele interpretabile privind folosirea limbii materne

0
Publicat:

Kelemen Hunor a precizat că reprezentanții UDMR trebuie să clarifice, prin schimbări legislative, articolele interpretabile referitoare la folosirea simbolurilor comunității și a limbii materne. Liderul Uniunii a precizat că niciun judecător nu trebuie să aplice propriile idei în locul legii.

Kelemen Hunor, liderul UDMR FOTO: Daniel Dancea
Kelemen Hunor, liderul UDMR FOTO: Daniel Dancea

Liderul Uniunii  a amintit în acest sens de plângerea UDMR după ce fostul primar al municipiului Cluj, Gheorghe Funar, a afirmat că limba maghiară este „limba cailor”, potrivit Digi24, care citează News.ro.

„Atunci când, în urmă cu mulţi ani, fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, a spus despre limba maghiară că este <limba cailor>, plângerea noastră a fost respinsă de către un judecător pe motiv că nu a existat nicio discriminare, deoarece calul este un animal simpatic. Ne spune judecătorul acest lucru. Deci, ne-am întâlnit şi cu astfel de justificări. Suntem furioşi şi trebuie să clarificăm, prin schimbări legislative, articolele interpretabile în privinţa folosirii simbolurilor comunităţii şi a limbii materne. Trebuie să ne asigurăm ca niciun judecător să nu aplice propriile sale idei în locul legii. Dar, cu toate acestea, am făcut un pas semnificativ înainte”, a afirmat acesta, potrivit sursei citate.

Kelemen Hunor a punctat că în mandatul său de președinte al UDMR a reușit să abordeze problemele specifice comunității maghiare, probleme care au fost ținute închise în sertare de către guverne.

„Sunt deosebit de mândru că, în ultimii patru ani, am abordat şi probleme specifice comunităţii maghiare care, pentru mult timp, au fost ţinute închise în sertare de către guverne. Localităţile noastre pot folosi în mod oficial propriile steaguri şi steme, dar, din păcate, acest lucru a adus cu sine şi multe atacuri, lucru pe care nu-l putem evita în acest moment. Nu putem evita faptul că tot felul de persoane nechibzuite ne dau în judecată, nici faptul că unii judecători decid după bunul lor plac, după propriile lor valori şi care, în unele cazuri, nu fac dreptate”, a adăugat liderul UDMR, potrivit sursei citate.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite