Kelemen Hunor, despre Schengen: Ministrul austriac ne-a bătut pe umăr, dar e prea puțin

0
Publicat:

Președintele UDMR a criticat poziția Austriei referitoare la extinderea spațiului Schengen și susține că „încurajările” și „bătăile pe umăr” ale ministrului austriac de interne nu sunt îndeajuns pentru România.

Kelemen Hunor, liderul UDMR FOTO: GOV
Kelemen Hunor, liderul UDMR FOTO: GOV

„Săptămâna aceasta, la Bucureşti, ministrul austriac al Afacerilor Interne ne-a încurajat amical, ne-a bătut pe umăr şi ne-a spus că suntem pe drumul cel bun. Mulţumim, dar asta acum este prea puţin. Avem nevoie acum mai mult decât o bătaie pe umăr. Pe lângă îndeplinirea obligaţiilor, trebuia asigurată şi aplicarea legii", a declarat liderul UDMR, potrivit Agerpres.

Kelemen Hunor a punctat că decizia Austriei de a bloca aderarea la Schengen a României nu a ajutat în consolidarea solidarității.

„Vetoul Austriei (din decembrie - n.r.) a fost o decizie mizerabilă, au invocat motive politice interne, care de altfel nu au fost rezolvate cu această decizie. Au transmis un mesaj greşit, cum că degeaba am îndeplinit condiţiile tehnice necesare aderării la Spaţiul Schengen, de altfel România le-a îndeplini de acum 12 ani, pentru că dublul standard şi un calcul politic stupid pot anula totul. Această decizie a Austriei nu a ajutat deloc la consolidarea solidarităţii faţă de valorile comune europene şi cu siguranţă a intensificat euroscepticismul”, a adăugat liderul UDMR.

Intrarea în Schengen, un vis îndepărtat

Ministrul de Interne al Austriei nu vrea să ofere vreo speranță României în schimbarea votului pentru aderarea României la Schengen nici pentru 2023, nici și pentru următorii ani, fiind invocate probleme la nivelul UE, nu ale Bucureștiului.

Vizita ministrului de Interne din Austria pare un pas în care cele două părți, conducerea de la Viena și cea de la București, au dialogat, însă fără vreun progres vizibil în ceea ce privește una dintre cele mai importante teme de politică externă ale României, adică intrarea în Schengen, un demers foarte dorit, la fel ca obținerea renunțării la vize pentru Statele Unite, două dosare majore care rămân în continuare restante. 

Ministrul de Interne al Austriei a răspuns tranșant, la întrebările presei, că el nu poate avansa un calendar sau o dată în ceea ce privește primirea României în Schengen. „Vă spun însă foarte deschis: nu pot să vă ofer azi o dată fixă, ci în primul rând vreau să obținem date împreună pentru ca UE să fie protejată în zona frontierelor externe”, a subliniat Gerhard Karner. Întrebat ce va face dacă se va afla în situația ca în Consiliul JAI să ajungă iar extinderea Schengen la vot, austriacul a evitat un răspuns direct privind opțiunea sa. „Nu pot să vă vorbesc despre o dată. Este în sarcina Președinției și a Comisiei de a stabili agenda Consiliului. Suntem încă departe de acel moment ca să putem susține că sistemul e funcțional. De aceea lupt cu mulți parteneri împreună, cu domnul Bode împreună, ca sistemul să fie îmbunătățit” a continuat reprezentantul Guvernului de la Viena.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite