Legea care reduce turismul electoral, promulgată de Iohannis

0
Publicat:

Președintele României a promulgat un proiect de lege prin care este urmărită diminuarea fenomenului de obținere a vizelor de flotant în prag de alegeri locale, un demers care are loc mai ales în context electoral în localitățile mici.

Primele alegeri la care s-ar aplica prevederea ar fi cele locale din 2024 FOTO Inquam
Primele alegeri la care s-ar aplica prevederea ar fi cele locale din 2024 FOTO Inquam

237 de voturi au fost în favoarea proiectului de lege, 36 de voturi „împotrivă“, în timp ce doi deputați s-au abținut, când a trecut proiectul de lege de Camera Deputaților pe 28 iunie.

„Cetățenii care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de 6 luni înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul“, este principala prevedere a legii referitoare la evidența persoanelor și actelor de identitate ale cetățenilor români.

„Au existat, în trecut, cazuri în care mai mulți cetățeni își făceau viză de flotant cu doar câteva zile înainte de alegeri, iar într-o locuință erau înregistrați sute sau chiar mii de flotanți, făcând posibil fenomenul «turismului electoral». Prin legea votată astăzi, se reduce riscul ca astfel de practici să se mai repete“, a fost explicația dată de Gigel Știrbu, deputat al PNL care a inițiat proiectul de lege.

Pentru înscrierea reşedinţei solicitantul va completa cererea pentru stabilirea reşedinţei, pe care o va depune împreună cu actul său de identitate, cu unul dintre documentele prevăzute la art. 28 şi cu o declaraţie pe proprie răspundere prin care declară că locuieşte în respectiva locaţie mai mult de 15 zile pe lună”, conform iniţiativei legislative a deputatului PNL Gigel Ştirbu.

La înscrierea reşedinţei găzduitorul, persoană fizică sau persoană juridică, completează o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă dacă la respectiva adresă are/au reşedinţa persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, mai prevede proiectul.

La alte alegeri, regim mai puțin restrictiv

Printr-o asemenea prevedere, ar urma să scadă numărul celor care solicită obținerea vizelor de flotant în localități din mediu rural, unul din scopurile vizate fiind posibilitatea de a vota la alegerile locale. Pentru că la alte tipuri de alegeri, cum sunt prezidențialele sau europarlamentarele, votul poate fi exercitat de o persoană cu acest drept în orice secție de votare din țară. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare, un cetățean cu drept de vot poate să-și exercite acest drept în orice secție de pe raza unui județ unde are stabilită localitatea de domiciliu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite