Reportaj Le Monde: Diana Șoșoacă, „prima aliată a Kremlinului” din România. AUR și George Simion, portretrizați ca scandalagii și anti-UE

0
Publicat:

„Le Monde” a publicat un reportaj despre ofensiva „partidelor Facebook, conspiraționiste și anti-Ucraina”, cu referire la AUR și SOS, conduse de George Simion și Diana Șoșoacă, formațiuni care se evidențiază prin scandalul pe care îl fac și atitudinea anti-UE.

Diana Șoșoacă și George Simion FOTO Inquam Photos
Diana Șoșoacă și George Simion FOTO Inquam Photos

Sunt partide create în timpul pandemiei Covid 19, bazate pe mesaje anti carantină și anti vaccinare și continuă să-și atragă simpatizanți, inclusiv în acest an electoral, care se anunță agitat”, este modul cum își începe mesajul Jean-Baptiste Chastand, trimisul special al „Le Monde” la București.

De fiecare dată scenariul e același: George Simion apare de nicăieri la un eveniment la care nimeni nu l-a invitat, scoate telefonul, începe să filmeze, intră în direct pe Facebook și începe să strige sloganuri împotriva „globaliștilor” și „sorosiștilor”, sau împotriva „dictaturii neomarxiste”. Dacă vreun polițist încearcă să-l calmeze, profită imediat și izbucnește împotriva celor care „atacă copiii României”. Spectacolul, evident cu sonorul dat la maximum, poate dura ore întregi și atrage mii și mii de urmăritori pe Facebook”, atrage atenția jurnalistul Le Monde.

Una din ultimele „ținte” ale lui Simion a fost Ursula von der Leyen. Prezentă la București pentru Congresul PPE din 6 martie a.c. președinta Comisiei Europene a trebuit să facă față unei mulțimi de câteva sute de persoane adunate de acest individ care purta o șapcă cu mesaje pro-Trump și care strigau „Afară cu Pfizer Ursula!” și „Bruxelles e noua URSS!” Aceste „întâmpplări” au făcut din Simion (37 de ani), în doar câțiva ani, o personalitate politică, și încă cea mai influentă de pe Facebook, cu peste 1 milion de urmăritori (n.r. - singurul politician în fața lui Simion e Klaus Iohannis) Fost agitator prin diverse galerii de microbiști violenți, Simion a fondat în 2019 partidul naționalist Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR), a cărui popularitate practic a explodat în perioada pandemiei, în urma mesajelor anti-carantină și antivaccinare, mai întâi pe Facebook și apoi, din ce în ce mai mult, și pe TikTok”, mai arată trimisul publicației franceze.

Transformarea like-urile în voturi

A devenit cel mai mare propagandist anti UE din România și cea mai mare sursă de știri false din România, cu ajutorul unui mecanism foarte bine pus la punct”, a afirmat Elena Calistru, președintă a Funky Citizens, conform sursei citate. „A dus discursul public la un nivel de agresivitate nemaiîntâlnit”, completează Calistru.

Iar sondajele de opinie creditează AUR cu circa 20% din opțiunile de vot, adică cu 11% mai mult decât la alegerile din 2020! Dacă la aceste cifre adăugăm cele 5 (n.r. - procente) până la 10% cu care este creditată dizidenta AUR, Diana Șoșoacă, care și-a creat între timp propriul său partid, SOS, fățiș pro-rus, ajungem la un total de 30% dintre români care, aparent, susțin discursul anti-Ucraina”, mai arată Le Monde.

Conform sursei citate, „cu toate acestea, Remus Ștefureac, director al Institutului Inscop Research, consideră „aproape imposibil” ca România, care susține constant o politică pro-occidentală încă de la căderea comunismului, să se îndrepte către Rusia, așa cum s-a întâmplat în Ungaria sau în Slovacia: „70% dintre români se declară pro-UE și pro-NATO”, amintește el, subliniind istoria unui popor care s-a format prin rezistența la imperialismul rus”.

Uniunea Europeană, ținta favorită

Ca să nu mai vorbim că „principalele partide resping, pentru moment, orice idee de cooperare cu AUR și SOS”. Partidul Social Democrat (PSD, centru stânga) și Partidul Național Liberal (PNL, centru dreapta), care guvernează în prezent într-o mare coaliție, și-au anunțat dorința de a concura împreună la alegerile europene. „Chiar dacă nu ne placem (n.r. - PNL), este important, pentru Europa și pentru lume, să asigurăm în continuare stabilitatea la granița cu Ucraina, se apără Sorin Grindeanu, vicepreședinte PSD și ministru al Transporturilor”, find motivat faptul că dacă România nu va ajuta Ucraina, „vom avea Rusia la granița noastră. Poate că Viktor Orban vrea asta, dar noi nu”.

Pentru a evita oferirea unei platforme pentru provocările AUR, premierul (PSD), Marcel Ciolacu, evită chiar să se prezinte în Parlament. „Ultima dată, Simion a stat în fața biroului [premierului] și a țipat la el în timp ce filma cu telefonul”, se plânge Grindeanu. Aceeași teamă și cu doamna Sosoacă, avocat de profesie, „care are o voce care poartă atât de mult încât o poate îneca pe cea a vorbitorului din celălalt capăt al Camerei”, chiar și când vine vorba de imensa sală a plenului Palatul Poporului copleșitor, construit în inima Bucureștiului de fostul dictator Ceaucescu. „Dacă vor la circ, lasă-i să meargă la circ”, spune ministrul”, arată „Le Monde”, citându-l pe demnitarul PSD.

Această strategie a provocărilor politice pe Facebook este asumată de AUR. „Ne facem publicitate fără să plătim nimic”, explică Dan Tănasă, parlamentar și purtător de cuvânt al partidului”, arată sursa citată. De altfel, și Tănasă e portretizat ca un un poltiician cu un discurs anti-UE: „Ținta lui preferată este „clasa comunistă și globalistă care conduce UE” pe care AUR visează să o răstoarne, având grijă să nu ceară o „Ro-ieșire”, o ieșire din UE pentru Români”, punctează „Le Monde”.

Diana Șoșoacă și vizitele la Ambasada Rusiei

Dar prima aliată al liderului de la Kremlin pe scena politică românească rămâne de departe senatoarea Diana Sosoacă, care își asumă deschis vizitele regulate la ambasada Rusiei la București. S-a făcut deja cunoscută purtând botniță în Parlament pentru a se maimuțări pe tema purtării măștii anti-Covid, apoi în timpul unei altercații spectaculoase(...) cu domnul Simion, în timpul căreia liderul AUR a jignit-o și a amenințat-o că o „ agresează sexual”. Transmise în mod firesc în direct pe Facebook, toate acestea au promovat și mai mult popularitatea videoclipurilor conspiraționiste, care consideră că Putin este „omul potrivit” pentru Rusia”, conchide autorul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite