Iohannis s-a întânit cu reprezentatul SUA pentru Climă, John Kerry. Lista subiectelor discutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis s-a întrevăzut cu reprezentantul președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, cu ocazia participării la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28).

Klaus Iohannis s-a întrevăzut cu Reprezentatul SUA pentru Climă, John Kerry Foto: Presidency,ro
Klaus Iohannis s-a întrevăzut cu Reprezentatul SUA pentru Climă, John Kerry Foto: Presidency,ro

Administrația Prezidențială a transmis că „întâlnirea vine în contextul dorinței de a extinde componenta legată de schimbări climatice, mediu și tranziție verde a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite. În pregătirea COP28 a existat o cooperare foarte bună între România și Statele Unite pe domenii legate de energia cu emisii reduse de dioxid de carbon sau de managementul eficient al carbonului.”

În contextul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, România s-a alăturat la Global Methane Pledge (Angajamentul Global privind Metanul), o inițiativă susținută de SUA și de Uniunea Europeană, care presupune reducerea cu 30% a emisiilor de metan la nivel global până în 2030.

Economia verde

În cadrul discuției, Klaus Iohannis a evidențiat importanța extinderii cooperării dintre cele două state, în ceea ce privește energia cu emisii reduse de dioxid de carbon. De asemenea, a prezentat interesul actorilor economici și investiționali, care doresc să se implice în a contribui la limitarea și gestionarea schimbărilor climatice alături de guverne.

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat nevoia de a consolida cooperarea cu Statele Unite în ceea ce privește economia verde și în special fabricarea de tehnologii verzi în România. De asemenea, a reiterat angajamentul țării noastre de a coopera strâns cu Statele Unite în dezvoltarea și implementarea tehnologiei nucleare mai noi, reactoarele modulare mici (SMR-urile)”, potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale.

România a aderat la International Solar Alliance


Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat în prezenta preşedintelui Iohannis, la COP28, aderarea României la International Solar Alliance. Prin aderarea la Internațional Solar Alliance, România își asumă un rol de lider în promovarea energiei solare la nivel regional și global. 

Cu ajutorul alianței, statul român va avea șansa de a dezvolta și implementa soluții tehnologice inovatoare, precum și politici publice prietenoase cu mediul, pentru a maximiza utilizarea energiei solare în țară și pentru a contribui la crearea unui viitor mai verde și mai sustenabil.

„Semnarea aderării României la ISA este un moment istoric pentru țara noastră și reafirmă angajamentul nostru de a contribui activ la protejarea mediului și la combaterea schimbărilor climatice prin dezvoltarea energiei solare durabile. România se află în zona B europeană din punct de vedere al însoririi și beneficiază de de aproximativ 210 zile însorite pe an şi are cel mai mare potenţial solar din zona de sud-est a Europei”, a transmis Burduja. 

„Suntem încrezători că vom reuși să atingem aceste obiective ambițioase și să fim un exemplu de excelență în domeniu, inclusiv prin dezvoltarea lanțurilor de producție de panouri fotovoltaice și componentele aferente, pentru care avem în pregătire relansarea unui apel de proiecte (investiția 4) din PNRR,” a continuat ministrul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite