Kelemen, reacţie privind scandalul de la hochei: Ministrul Transporturilor nu are în responsabilitate ce cântă călătorii şi „Naşul” pe tren când ajung la gară

0
0
Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă, Sorin Grindeanu FOTO Inquam Photos / Colaj
Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă, Sorin Grindeanu FOTO Inquam Photos / Colaj

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că ministrul Transporturilor „asigură cadrul legal să meargă trenul în siguranţă” şi nu are în responsabilitate ce cântă călătorii şi „Naşul” pe tren şi nici nu poate aplica sancţiuni. Declaraţiile liderului UDMR vin în contextual în care, vicepremierul Sorin Grindeanua cerut sancţiuni în scandalul intonării imnului secuiesc la un meci de hochei.

„În primul rând, noi ar trebui să fim mândri că echipa României joacă în această clasă, pentru că până acum era în clase inferioare. Şi asta este o mândrie pentru România - că echipa României a jucat la acest nivel, într-un campionat mondial, în Slovenia. După aceea, eu sunt mândru că 90% din echipa României este formată din secui - pentru noi este o mândrie. Echipa a jucat în culorile României şi am fost mândri de acest lucru. Eu sunt supărat că nu am câştigat meciul. Dacă aş sancţiona pe cineva, între ghilimele, aş sancţiona pentru că au pierdut meciul. Eu nu am fost acolo, nu am urmărit, bănuiesc că au fost intonate imnurile celor două echipe. După aceste momente oficiale ei au cântat imnul secuiesc”, a precizat Kelemen Hunor, într-un interviu pentru Agerpres

Potrivit sursei citate, liderul UDMR a subliniat că ministrul Transporturilor „asigură cadrul legal să meargă trenul în siguranţă, să nu aibă întârziere”, dar „nu îi poate sancţiona nici pe călători, nici pe conducătorul de locomotivă”.

„Nu este o noutate. După partea oficială, au rămas pe teren şi au cântat imnul secuiesc. Toate comunităţile au nişte chestiuni extrem de puternice din punct de vedere simbolic, au şi secuii. Au cântat imnul secuiesc, după care au părăsit scena. Ministrul Transporturilor nu are în responsabilitate ce cântă călătorii şi "Naşul" pe tren când ajung la gară. Nu îi poate sancţiona nici pe călători, nici pe conducătorul de locomotivă dacă el fredonează ceva. Deci este cam pe lângă drumul principal solicitarea asta. Cum nu poate să fie tras la răspundere ministrul Transporturilor pentru aşa ceva, nici nu poate sancţiona pe călători şi pe cei care conduc trenul. El asigură cadrul legal să meargă trenul în siguranţă, să nu aibă întârziere - asta este responsabilitatea ministrului. Deci nu trebuie pedepsit niciun jucător şi nu trebuie să aruncăm gaz pe foc. Este o chestiune absolut simplă şi clară, a fost un meci, cu părţile bune, cu părţile oficiale, după care băieţii au cântat imnul secuiesc. Trebuie să calmăm spiritele, nu să le încingem”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Social-democratul Sorin Grindeanu, vicepremier şi ministru în Guvernul Ciucă a declarat că nu-şi retrage cuvintele şi că sportivii care poartă tricolorul trebuie să respecte acele culori, după reproşurile lansate de liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond în scandalul intonării imnului secuiesc la meciul de hochei dintre România şi Ungaria.

Eduard Novak, ministrul Sportului, a reacţionat la scandalul iscat, precizând că imnul nu este împotriva României, ci reprezintă „o valoare a minorităţii maghiare”, în contextul în care ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a cerut Federaţiei Române de Hochei şi Ministerului Sportului să aplice cele mai dure sancţiuni, după ce mai mulţi membri ai echipei naţionale de hochei a României au cântat imnul Ţinutului Secuiesc, alături de rivalii lor maghiari, înaintea unui meci. Ministrul a catalogat gestul drept „un afront şi o lipsă neruşinată de respect faţă de România”.

Şi liberalii au reacţionat după ce echipa de hochei a României a intonat imnul Ţinutului Secuiesc, ministrul Tanczos Barna fiind surprins în galeria Ungariei. Vicepreşedintele PNL şi lider judeţean al PNL Satu Mare, Adrian Cozma, i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să-l demită de urgenţă pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, pentru „sfidarea” faţă de simbolurile româneşti. Liderul PNL a catalogat gestul ministrului drept unul „incalificabil”.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri