Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: Cel mai mare pericol este să pierdem banii, dar și furia oamenilor

0
Publicat:

Președintele UDMR a afirmat, într-un interviu la Euronews, că pericolul cauzat de absența unei soluții pentru reforma pensiile speciale nu este reprezentat doar de pierderea banilor din PNRR, dar și de factorul social cauzat de „furia poporului”.

Kelemen Hunor, liderul UDMR FOTO: GOV
Kelemen Hunor, liderul UDMR FOTO: GOV

„Cel mai mare pericol este să pierdem și banii, dar și furia oamenilor că nu am rezolvat ceea ce cu toți au promis 10-12 ani, de fiecare dată, când erau în opoziție. Atunci pierzi banii și te lovești și de furia poporului. Trebuie discutat, negociat de dimineață până seară cu toți interesați și trebuie să se găsească o soluție, astfel nu se poate rezolva”, a declarat Kelemen Hunor, la Euronews.

Kelemen Hunor susține că cererea unei prelungiri a termenului pentru reforma pensiilor speciale ar înseamna „că pierdem 700 de milioane de euro plus problema care rămâne tot în brațele noastre”.

„Trebuie să rezolvăm. Dacă am băgat în PNRR și acela e deadline-ul, până atunci trebuie să găsim o soluție. E o situație foarte complicată, nedreaptă, dar aici ne-a adus demagogia populismului de 12 ani, 80% din populația României nu vrea corecția pensiilor speciale, dorește anularea pensiilor speciale, iar din punct de vedere politic acesta e lucrul cel mai important. Comisia cere un nivel de 45% din media salariilor din ultima perioadă. Comisia spune că baza trebuie să fie contribuția, să fie principiul contributivității, eu sunt de acord cu asta, e baza de unde trebuie să pleci, trebuie aplicată unitar. Principiul de la care ar trebuie să plecăm și eu spun asta de ceva vreme: să spună statul român care sunt categoriile socio-profesionale, care sunt în serviciul public și care sunt incompatibilitățile”, a explicat liderul UDMR, potrivit sursei citate.

Kelemen Hunor a adăugat că vârsta de pensionare în acest caz ar trebuie împinsă „un pic mai încolo”.

„În Europa, undeva la 48 de ani este unde ies militarii la pensie, vorbim de militarii care au acea carieră profesională, la procurori/judecători este o altă chestie. Sigur, nu poate să fie o pensie mai mare decât salariul. Sunt de ordinul miilor pensii mai mari decât salariul, aici nu vorbim de motive, că sunt varii. Sunt mecanisme prin care poți să reglementezi această problemă”, a explicat liderul UDMR.

De asemenea, acesta a precizat că magistrații nu acceptă propunerea Comisiei Europene care prevede ca pensia sa fie 45% din salariu: „Suntem în impas pentru că magistrații nu acceptă propunerea, militarii poate ar accepta pentru viitor care sunt exact pașii, dar nu sunt sigur de acest lucru”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite