Liderul UDMR, despre măsurarea brațului Chilia: Aș preferă să mergem cu navele și echipamentele noastre

0
Publicat:

Vicepremierul Kelemen Hunor susține că ar prefera ca măsurătorile pe Dunăre realizate de România și Ucraina să aibă loc în paralel. Referitor la brațul Chilia, acesta este de părere că măsurarea ar trebui efectuată cu navele și echipamentele românești.

Kelemen Hunor, președintele UDMR FOTO: Inquam Photos
Kelemen Hunor, președintele UDMR FOTO: Inquam Photos

„Pe Bâstroe aş putea accepta, dacă eu aş fi în situaţia de accepta ce propun ucrainenii, fiindcă este pe teritoriul lor, e teritoriul ucrainean, dar pe Chilia eu aş prefera să mergem cu navele noastre, cu echipamentele noastre şi cu specialiştii noştri. Şi se face în paralel, nu este nicio problemă. Să facă şi ucrainenii măsurătorile cu vapoarele lor, să facem şi noi, după aceea trebuie comparate, şi trebuie văzut dacă există o diferenţă. Deci aşa se face corect. Ăsta este punctul meu de vedere. Ok, am mai făcut un pas înainte şi vom vedea care va fi rezultatul măsurătorilor", a afirmat Kelemen Hunor la TVR Info, potrivit Agerpres.

Liderul UDMR a punctat că „în acest moment multiplele interese ale României pot fi şi trebuie susţinute cu fermitate cu demnitate şi cu un curaj mare, dar trebuie să ţinem un echilibru".

Critici legate de transparența pe subiectul Bîstroe

Kelemen Hunor este de părere că nu a existat transparență în ceea ce privește subiectul măsurătorilor pe canalul Bîstroe.

„Politic noi ştim care sunt interesele României, dar nu poţi să nu aştepţi detaliile. Dacă nu ai toate detaliile de la specialişti, atunci e greu să dai un verdict, te încurci foarte repede pe parcurs. Da, a fost absolut deranjant că au făcut aceste lucrări fără un dialog permanent şi constructiv sau, cel puţin, dacă a existat un dialog undeva, nu a existat transparenţă. (...) Subiectele legate de astfel de situaţii sunt extrem de sensibile pentru toţi (...), şi atunci ai nevoie de transparenţă. Aici nu e vorba de chestiuni strict secrete, că suntem (...) la marginea unui război, pur şi simplu trebuie să comunici cu cetăţenii tăi, şi trebuie să spui ce se întâmplă. Oamenii înţeleg dacă spui că acum se întâmplă următorul lucru 'fiindcă' dar, dacă nu spui nimic, apar tot felul de teorii conspiraţioniste", a declarat vicepremierul, potrivit sursei citate.

Chestionat referitor la către cine sunt îndreptate aceste observații, Kelemen Hunor a precizat că „către cei care au gestionat și gestionează această situație”.

„Şi nu este o critică, nici măcar un reproş, dar măcar să învăţăm din ceea ce ni se întâmplă. (...) Suntem cu toţii cetăţeni, dar un om politic tot timpul trebuie să fie un pic mai echilibrat şi mai reţinut decât un cetăţean furios", a adăugat liderul UDMR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite