Jocuri de culise pentru candidaturi comune PSD-PNL la primăriile conduse de USR

0
Publicat:

PSD și PNL discută în spațiul ușilor închise de posibilitatea susținerii de candidați comuni în unele orașe, unde în prezent sunt primari USR, însă și în acest scenariu tot nu există garanția unor victorii în unele localități. 

Partidele Coaliției își încep strategia pentru alegeri FOTO Inquam Photos / Octaav Ganea
Partidele Coaliției își încep strategia pentru alegeri FOTO Inquam Photos / Octaav Ganea

Surse din PNL și PSD au precizat pentru „Adevărul” că la nivelul conducerilor este vizată o înțelegere între partide ca unul din acestea să nu-și stabilească un candidat, în cazul în care cel al colegului de Coaliție are șanse să trimită acasă primarul USR dintr-un anumit oraș. La Brașov, George Scripcaru ar avea prima șansă dacă PSD nu va veni cu un candidat, în încercarea de a-l îndepărta pe Allen Coliban din funcția de primar. În schimb, dacă PSD își pune om, social-democratul ar rupe suficiente voturi cât liberalul să piardă în fața lui Coliban.

Și la Sectorul 1, un candidat comun ar reuși să o învingă pe Armand. Nu e cert însă dacă liberalii vor merge pe actualul candidat anunțat, George Tuță, sau ar putea veni cu un alt nume, adică Sebastian Burduja, în prezent șef la PNL București, dar timp de mai mulți ani președinte Sector 1. La Sectorul 2, balanța înclină spre social-democrați, care ar vrea să-și pună candidat.

Calculele pentru Primăria Capitalei

La Primăria Capitalei, jocurile sunt complicate. Pentru moment, varianta PNL e Sebastian Burduja, în timp ce în PSD, Gabriela Firea și-a asumat candidatura, dar fără a fi dat un accept al lui Marcel Ciolacu.

Din această cauză există și un conflict mocnit între cei doi lideri PSD. Din evaluările de până în prezent, s-ar putea ca Firea să aibă mai multe șanse într-o variantă de competiție în trei, cu Burduja, Nicușor Dan și ea, față de una în care doar ea și actualul primar să fie principalii candidați.

Actualul edil, Nicușor Dan, a reușit însă să strângă în jurul său o alianță de dreapta. USR, PMP și Forța Dreptei au anunțat formarea alianței Dreapta Unită și susținerea edilului pentru un nou mandat la Primăria Capitalei. Cel mai mare partid al alianței, USR, se confruntă însă cu un șir de scandaluri interne.

Mizele avertismentului lui Piedone

Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei este amenințată și de edilul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone. „Rog alianţa puterii să nu-şi mai fluture orgoliile în public şi să-şi anunţe rapid candidatul pentru Capitală! În caz contrar, anunţ public că îmi pun cei 30 de ani de experienţă în administraţia publică în slujba cetăţenilor care mă vor primar al Capitalei”, a scris Piedone pe Facebook.

Dacă nu puteţi voi, pot eu”, le-a mai traansmis Piedone partidelor din fruntea Guvernului, cărora le-a atras atenția că interesele cetățenilor trebuie puse pe primul loc. „Dacă orgoliile voastre sunt mai presus de interesele cetăţenilor, trageţi obloanele, închideţi partidele şi lăsaţi Bucureştiul în seama celor dispuşi să muncească pentru dezvoltarea lui! Dacă funcţiile publice vă sunt mai importante ca oamenii, ieşiţi urgent şi definitiv din politică! Dacă sunteţi încrezători că cetăţeanului îi place circul politic şi aşteaptă zilnic promisiuni deşarte înseamnă că nu înţelegeţi prezentul! Dacă nu înţelegeţi oamenii, n-aveţi cum să lucraţi în folosul lor! Nu sunt perfect, nu dau sfaturi, dar sunt liber să am opinii şi mai ales liber să iau decizii”, a mai scris Piedone.

Potrivit surselor „Adevărul”, mișcarea făcută de edil are însă menirea de a atrage atenția conducerii PSD asupra sprijinului PUSL pentru Gabriela Firea. Formațiunea anunța o hotărâre în acest sens chiar în timpul scandalului privind condițiile din azilele groazei, care a dus la pierderea mandatului de ministru al fostei primărițe.

Orașe-cheie, situații complicate

Sunt însă și zone cu situații complicate pentru coaliție, unde, nici cu un candidat comun, PSD și PNL nu ar putea devansa USR. Una dintre aceste situații este la Primăria Timișoara, unde Dominic Fritz ar putea obține un nou mandat de primar. Situația e cu atât mai dificilă cu cât PSD e decis să intre în lupta pentru CJ pentru a prelua din nou conducerea la nivel de județ, fiind o relație destul de proastă cu liberalul Alin Nica, șeful din prezent.

În schimb, la Bacău, unde primar e Lucian Stanciu-Viziteu, atât PSD-iștii, cât și liberalii vor să ajungă la cârma instituției. Potrivit datelor sociologice, Viziteu are șanse mici să fie reales, nefiind nevoie deloc de candidat comun. „Au spus unii că negociază cu PNL. Ce să negocieze, că el e la 12% acum”, a precizat un lider din Coaliție pentru „Adevărul”.

Pe de altă parte, la Câmpulung Muscel, unde primăriță e Elena Lasconi, PNL ar vrea susținere pentru candidatul său, ca să aibă șanse să o înlocuiască pe fosta deschidere de liste a USR de la europarlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite