Sondaj INSCOP: Alegerile prezidențiale, cel mai important scrutin din acest an. Ce cred românii despre comasare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulți dintre români (42.3%) cred că alegerile prezidențiale sunt cele mai importante din acest an, iar 20,4% au indicat alegerile locale, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. În cadrul cercetării au fost măsurate și opțiunile populației cu privire la comasarea alegerilor. Astfel, 49,4% dintre cei intervievați au optat pentru alegeri organizate separat, în timp ce 46,6% sprijină această idee.

A fost propusă comasarea alegerilor prezidențiale cu localele sau cu parlamentarele Foto: Arhivă
A fost propusă comasarea alegerilor prezidențiale cu localele sau cu parlamentarele Foto: Arhivă

Alegerile prezidențiale sunt privite de populație drept cele mai importante dintre cele patru scrutine care vor fi organizate în 2024, motiv pentru care competiția prezidențială va influența puternic dinamica electorală pentru celelalte scrutine. În contextul dezbaterii publice cu privire la comasarea alegerilor și a opiniilor diferite exprimate în spațiul public, opiniile populației sunt împărțite, aproximativ jumătate sprijinind ideea comasării, iar cealaltă jumătate optând pentru alegeri organizate separat.

Anul trecut, ponderea celor care susțineau comasarea era semnificativ mai mare decât a celor care preferau scrutine organizate separat. INSCOP Research a testat două scenarii de comasare – parlamentare cu prezidențiale și locale cu prezidențiale. La momentul culegerii datelor nu apăruse în spațiul public ipoteza cuplării alegerilor locale cu cele europarlamentare. Dintre cei care preferă comasarea, marea majoritate, în jur de 80% sunt de acord fie cu o cuplare a alegerilor parlamentare cu primul tur al prezidențialelor, așa cum am avut până în 2004, fie cu o cuplare a alegerilor locale cu primul tur al prezidențialelor. Procentul foarte mare sugerează că cei care sunt de acord cu o comasare a alegerilor, ar susține orice scenariu de organizare simultană a unor scrutine”, a declarat Remus Ştefureac, director general al INSCOP.

Cele mai importante alegeri

În cadrul sondajului a fost măsurată importanța fiecărui scrutin de vot din acest an. Astfel, întrebați care sunt, pentru ei, cele mai importante alegeri care se vor organiza în 2024, 42.3% dintre respondenți au indicat alegerile prezidențiale, 20.4% alegerile locale, 18.1% alegerile parlamentare, iar 4.7% alegerile pentru Parlamentul European. 11.9% au spus că toate sunt la fel de importante, 1.8% că niciuna nu este importantă, iar 0.8% au indicat că nu știu sau nu răspund.

Votanții PSD și ai PNL, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu un nivel de educație mai redus, gulerele albastre sau gri, locuitorii din București și din urbanul mare au acordat cea mai mare importanță alegerilor prezidențiale. 

Persoanele cu vârsta între 45 și 60 de ani, cei inactivi, potențial activi, locuitorii din urbanul mic au declarat într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație că alegerile locale sunt cele mai importante pentru ei.

Votanții Alianței Dreapta Unită, cei cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din București, cei cu un venit mai ridicat au tins să acorde o importanță mai ridicată alegerilor parlamentare decât celelalte categorii de populație.

Comasarea alegerilor

În opinia a 49.4% dintre români, alegerile din 2024 ar trebui organizate fiecare separat, să nu se amestece între ele. De cealaltă parte, 46.6% au fost de părere că unele dintre alegerile din 2024 ar trebui comasate (organizate simultan). 4% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Scenariul I: comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale

În acest caz, 78% dintre cei care au fost în favoarea comasării alegerilor au spus că ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în același timp cu alegerile locale. 21.3% nu ar fi de acord, iar 0.7% au indicat că nu știu sau că nu răspund.

De asemenea, cei inactivi pasivi, gulerele albastre și cei care nu au cont pe rețele sociale au tins să fie de acord într-o măsură mai mare decât restul populației ca primul tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în același timp cu alegerile locale.

Scenariul II: Comasarea alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidențiale

În această situație, 82.9% dintre cei care au spus că sunt în favoarea comasării alegerilor ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în același timp cu alegerile parlamentare. 15.5% au spus că nu ar fi de acord, iar 1.6% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

De acord ca primul tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în același timp cu alegerile parlamentare s-au declarat mai ales persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 45 de ani, cei cu un nivel de educație mai ridicat, gulerele albe și angajații la stat.

Metodologia cercetării

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 - 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), modul de cercetare fiind prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, a fost de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

PoliticăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite