Iohannis, împotriva reintroducerii serviciului militar obligatoriu: „Nu este fezabil”. Cum i s-a părut Armata

0
Publicat:

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, miercuri, la Strasbourg, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii, în contextul discuţiilor despre legea privind stagiul militar obligatoriu, că nu i se pare un demers „fezabil” și personal nu i-a plăcut perioada când îndeplinea stagiul militar.

Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos
Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos

Nu mi s-a părut un lucru grozav. Eu sunt dintr-o generaţie care a fost obligată să facă Armata. Nu este fezabil, nu suntem în niciun fel pregătiţi pentru aşa ceva”, a afirmat Klaus Iohannis.

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat la Mioveni despre legea pregătită de MApN privind serviciul militar voluntar. „Pe mine ce mă deranjează este contextul. În momentul în care orice ţară trebuie să se pregătească şi pentru ce este mai rău, dar nu trebuie să pui în faţă contextul războiului din Ucraina şi că, vezi Doamne, există un pericol care va veni dinspre Rusia spre România. Nu vine de acolo niciun pericol. Dar, cu adevărat ne trebuie o ţară normală şi atunci trebuie să anticipezi anumite lucruri, cum este acest sistem de voluntariat, plătit, în care oamenii se instruiesc şi învaţă basic-ul în arta apărării”, a spus premierul Ciolacu.

„Nu vine niciun război”

Liderul de la Palatul Victoria a arătat că este corectă abordarea, „dar nu trebuia dată cu toporul în contextul unui război de la frontieră, ca România să înţeleagă din acea ştire că aoleu, vine războiul peste noi. Nu vine niciun război”.

„Eu cred că trebuie să facă acest voluntariat plătit, poate sunt momente în viaţă când vrei să faci acest lucru, să vezi cum este, poate pe urmă urmezi o carieră militară, că e, totuşi, o rampă de selecţie, poate depistează anumite capacităţi umane de care are nevoie armata în aceste instruiri voluntare”, a subliniat şeful Executivului.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, luni seară, că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens. Tîlvăr afirmă că Armata română a scăzut de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000 şi este nevoie de pregătirea unor rezerve, însă acest lucru se va face cu militari voluntari, un proiect în acest sens având în vedere persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite