Iohannis, vehement pe tema împărțirii funcțiilor de top în UE: Ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din estul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru varianta în care funcțiile de top de la nivelul UE să fie în 2024 împărțite ținându-se cont și de criteriul regional, iar una să revină celor din estul Europei, considerând că în 2019 „s-a greșit” prin ocolirea acestei zone geografice.

Președintele Klaus Iohannis FOTO Inquam photos
Președintele Klaus Iohannis FOTO Inquam photos

Întrebat dacă are de gând să meargă pe o funcție europeană după terminarea mandatului, șeful statului a precizat că nu se poate pronunța cât timp este în funcție: „Nu e momentul să afac speculații. Sunt președintele României, sunt membru în Consiliul European, unde după alegerile europene se vor discuta toate aceste poziții”.

După părerea mea ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, din partea de est. Eu cred că în 2019 s-a greșit. Toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente. Nu asta e discuția. Din vechea Europă. Și e motivul pentru care foarte mulți est-europeni se consideră puțin lăsați deoparte. E o eroare și sper că de data aceasta eroarea să nu se mai producă”, a punctat președintele Klaus Iohannis.

Împărțire pe regiuni

Ar fi bine pentru Uniune să se înțeleagă că alegerea leadership-ului trebuie să se facă ținând cont și de criteriul regional. E bine să avem persoane din vechea Europă, din est, din nord, din sud. Aceste chestiuni nu ar trebui neghlijate pentru că ar adânci niște falii, care preferăm să fie închise”, a conchis șeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite